Premium

Danny de Ruiter, boegbeeld van Alkmaarse schaakclub Waagtoren, kiest voor Amsterdams vriendenteam: ’Ikzie ik mij over een aantal jaren wel weer voor de club uitkomen’

Danny de Ruiter, boegbeeld van Alkmaarse schaakclub Waagtoren, kiest voor Amsterdams vriendenteam: ’Ikzie ik mij over een aantal jaren wel weer voor de club uitkomen’
Danny de Ruiter achter het bord namens De Waagtoren.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Opvallend transfernieuws in coronatijd: Danny de Ruiter, boegbeeld van schaakclub De Waagtoren, gaat ergens anders competitie spelen. De 29-jarige Alkmaarder kiest voor een vriendenteam onder de naam Amsterdam Beserkers.

’Beserken’ is een begrip op schaakinternetplatform www.lichess.org. Daarin kun je ervoor kiezen om met minder tijd dan je tegenstander een snelschaakpartij te spelen en daarmee, mits je wint, extra punten te verdienen.

Het nieuwe team van de Alkmaarse nationaal meester kent enkele klinkende namen, zoals internationaal meester Miguoel Admiraal en de nationaal meesters Vincent Blom, Ilias van der Lende en Bart von Meijenfeldt. ,,Op dit moment hebben we precies acht man, maar daar komen nog enkele bij”, aldus De Ruiter. ,,Dat zullen geen spelers van meesterniveau zijn, maar dat is ook niet nodig. Met dit team zouden we probleemloos bovenin de landelijke eerste klasse mee kunnen doen.”

Het niveau waar De Waagtoren al jaren naar streeft en waar het ook dit seizoen dichtbij was totdat de coronacrisis de competitie stil legde. Met zijn nieuwe team, dat geen clubhuis heeft en daardoor voorlopig alleen uitwedstrijden gaat spelen, is De Ruiter voorlopig veel verder weg van het een-na-hoogste niveau van Nederland. Amsterdam Beserkers begint namelijk in de landelijke vijfde klasse oftewel het zesde niveau van Nederland. Het doel is wel om achter elkaar te promoveren naar niet alleen de eerste klasse maar zelfs de meesterklasse.

De Ruiter blijft overigens lid van De Waagtoren. Hij blijft de jeugd trainen en in de interne competitie schaken. ,,Daarom vind ik dat ik niet echt vertrek”, zegt hij. ,,Ook zie ik mij op termijn, over een aantal jaren, weer voor de club uitkomen.”

Wel treedt hij terug als extern wedstrijdleider, omdat hij in die functie ook bezig was het team verder te versterken. ,,Ik had daarin een bepalende rol in de afgelopen jaren, je ziet dat dit nu door meerdere personen wordt overgenomen. De droom om met De Waagtoren hogerop te komen leeft inmiddels breed in het team, dat zie je echt. Er wordt ook, weliswaar digitaal maar toch, meer geschaakt dan ooit te voren.”

Belangrijk ook is dat De Waagtoren het geld heeft voor versterkingen dankzij een stille sponsor. Bestuurslid Jos Vlaming wil daar nog weinig over tijd behalve dat hij met ‘klinkende namen’ bezig is. ,,Verder vinden we het natuurlijk jammer dat Danny uit het team gaat, maar een vriendenteam is toch iets anders dan wanneer je naar een ‘gewone’ club gaat.”

Net binnen