Premium

’Keuze van Zaanstad om een stapje terug te doen verstandig’ vinden drie eredivisievolleyballers met Zaanse roots

Zaandam

Door zelf om degradatie uit de eredivisie te verzoeken voorkwam Zaanstad een lastige discussie binnen de Nevobo. De Zaanse liefhebber moet het komend seizoen doen zonder volleybal op het hoogste Nederlandse niveau. Maar er zijn nog altijd meerdere spelers met Zaanse roots actief in de eredivisie. Dagblad Zaanstreek ondervroeg drie van hen.

Mees Blom

21 jaar

Vocasa

,,Ik heb er eigenlijk niet echt over nagedacht, maar ik ben op dit moment inderdaad de enige speler van het afgelopen seizoen bij Zaanstad die ook komend seizoen in de eredivisie actief is. Het is wel erg vreemd verlopen, want vanuit de bond is er helemaal niet gecommuniceerd dat Zaanstad vrijwillig zijn plaats heeft afgestaan in de eredivisie. Ik ging er eigenlijk helemaal vanuit dat iedereen dat wist, omdat ons bestuur dat op die manier aan ons heeft medegedeeld.

Toen ik bij Zaanstad kwam moest ik echt worden overgehaald. Ik heb heel hoog beachvolleybal gespeeld en was nog vol ambitie om me daar op te richten. Trainer Sandor Rieuwers was zo overtuigend dat ik het toch gedaan heb. Daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Ik voelde me daar gelijk thuis. Omdat Zaanstad op dat moment ook niet heel ruim in de spelers zat kon ik mij direct bewijzen. Blijkbaar heb ik mij in die korte tijd genoeg bewezen voor Vocasa.

Ik kijk heel erg uit naar komend seizoen in Nijmegen. Er is me gelukkig huisvesting aangeboden en daarnaast ken ik een aantal jongens daar heel goed. Natuurlijk heb ik op dit moment de trainer Arjen Schimmel alleen telefonisch gesproken, maar ik weet dat hij ook een verleden heeft bij Zaanstad. Zelf ken ik hem nog niet.

De bedoeling is dat we vanaf 1 augustus weer gaan trainen. In de zaal mag natuurlijk nog niet, dus dat zal eerst op het strand zijn en krachttrainingen. Vanaf september hopen we weer gewoon in de zaal te kunnen trainen en oefenwedstrijden te spelen. Maar zoals voor iedereen geldt op dit moment is alles nog heel erg onzeker. Thuis hou ik mezelf fit met wat fitnessattributen. Die hebben we maar uit de schuur gehaald en afgestoft. Meer kun je momenteel toch niet doen.’’

David Bes

20 jaar

Orion

,,Het is een beetje raar gelopen bij Zaanstad. Ik begrijp niet waarom Sandor Rieuwers niet bij de ‘nieuwe fase’ zou kunnen horen. Ik ken Sandor al vanuit mijn tijd bij Compaen en het is juist een trainer met enorm veel ervaring en ambitie. Daarnaast begrijp ik wel dat de club een stapje terug heeft gedaan. Vooral voor de spelers van VCN zou het niet eerlijk zijn als zij nog een seizoen moeten toekijken, terwijl zij het een stuk beter voor elkaar hebben.

Bij Zaanstad was ook toen ik er speelde alles een beetje onzeker, omdat ik halverwege het seizoen mijn voet brak. Aan het einde van het vorige seizoen heb ik zelf clubs benaderd of ik daar zou kunnen spelen. Ik wilde meer trainingsuren maken. Mijn teamgenoot bij Zaanstad Jannes van der Ham was al benaderd door Orion om bij hen te komen, maar ik niet. Ik denk omdat ik door mijn studie aan het westen van het land zou zijn gebonden. Toen ben ik zelf maar gaan bellen. Ik heb gesproken met Dynamo en Sliedrecht Sport, maar de mensen van Orion gaven al vrij snel aan dat ze me wilden hebben.

Van deze stap heb ik absoluut geen spijt gehad. Ik heb ontzettend veel gespeeld en mijn contract is ook voor komend seizoen verlengd. Voor Jannes van der Ham was het heel zuur dat hij door blessures veel heeft moeten missen. Ik hoop dat we volgend seizoen weer kunnen vechten voor de middenpositie. Concurrentie houd je scherp.

Het is allemaal heel snel gegaan met mijn volleybal carrière. Ik ben heel ambitieus, maar mijn studie werktuigbouwkunde blijft ook heel belangrijk. Aan het einde van komend seizoen sta ik echt open voor alles. Buitenland? Wie weet. Ik bekijk het echt per jaar. Ik zou het echt heel gaaf vinden in ieder geval. Maar eerst de studie goed afronden. En nog een mooi jaar in de eredivisie.’’

Erik van der Schaaf

26 jaar

Lycurgus

,,Ik vind de keuze van Zaanstad om een stapje terug te doen verstandig. Het kost gewoon heleboel geld en tijd, terwijl zede ploeg sportief de rest eigenlijk ook niet meer kon bijbenen. De groep viel uit elkaar, dus er moet een nieuw team gebouwd worden. Dat kan beter in de topdivisie. Maar natuurlijk is het jammer voor de regio.

Bij Lycurgus ging het dit seizoen natuurlijk fantastisch. We hadden de beker al gewonnen en waren volop in de race voor de landstitel. Erg zonde dat het dan ineens is afgelopen. Ik woon alleen in een gebouw van een sponsor van de club, waar nog zes andere jongens een appartement hebben. Dat is af en toe best eenzaam. Ik heb wel elke dag iets gedaan om mijn conditie op peil te houden. Zo ging ik vaak wandelen of hardlopen en konden we gebruik maken van de krachtruime bovenin dit gebouw.

Deze week hebben we wat terug mogen doen voor een van onze sponsors. Omdat een hotel-restaurant natuurlijk ook geen inkomsten heeft in coronatijd hebben wij als spelersgroep vorig weekend hun eten thuis gebracht. Ik ben nog nooit koerier geweest, dus dat was een hele nieuwe ervaring. Een hele leuke actie.

Maar deze week zijn we gelukkig weer begonnen met trainen. Tot nu toe alleen krachttraining, maar vanaf komende week komt daar ook beachvolleybal bij. Daar gelden natuurlijk nog wel bepaalde regels voor. Ik geloof dat je niet mag blokken omdat je dan te dicht bij komt.

Ik heb niet echt de ambitie om de stap naar het buitenland te maken. Op dit moment combineer ik topvolleybal met mijn werk in de IT, wat me uitstekend bevalt. Zolang ik dit kan blijven combineren vind ik het prima. Gelukkig heb ik wel de avonden vrij, zodat er naast werk en sport ook nog een beetje tijd over blijft voor andere dingen.’’

Net binnen