Premium

Monique Smit wil niet langer ’het zusje van’ zijn

Monique Smit wil niet langer ’het zusje van’ zijn
© Foto Nico Kroon

Ze wilde méér zijn dan altijd maar ’het zusje van Jan Smit’. Daarom zette Monique Smit zelfstandig stappen, in de showbizz. Geen Volendamse manager en platenbazen meer. „Ik riep iedereen bij elkaar en zei dat ik met een eigen team verder wilde.” Nu komt er nieuw werk van haar uit: ’Kleuterpop’. „Mijn eigen zoontjes waren de proefkonijnen”, vertelt ze in deze aflevering van ’Levenslijn’.

Ze rijdt een rondje door Volendam. In de auto een doos vol met haar boeken en albums. Net opgehaald, bij de platenmaatschappij. Eerst naar haar ouders, om ze een exemplaar te bezorgen. Dan naar broer Jan en zus Jenny. „Ik ben er zó trots op. Dan wil je het toch als eerste aan je familie laten zien?”

’Kleuterpop’, noemt Monique Smit het genre: een cd met makkelijk mee te zingen liedjes voor jonge kinderen en een boek met de liedteksten en illustraties. Ze maakte de nummers samen met de hitschrijvers van de Snollebollekes. „Qua meezingen zit het dus wel goed. Haar zoontje van vier bracht haar op het idee van ’Kleuterpop’, zegt ze. „Als je die ziet zingen en dansen, weet je dat er behoefte is aan deze muziek.” Ieder nieuw liedje werd ook thuis op hem uitgeprobeerd. „Zong hij het meteen mee, kwam dat nummer op de cd.” Over haar familie en ’Kleuterpop’ straks meer in deze aflevering van ’Levenslijn’, waarin ze praat over de ijkpunten in haar bestaan.

1989 Aandacht

Geboren in Volendam als derde van het gezin. Zus Jenny is de oudste, broer Jan de middelste. Vader Smit werkt dan als visser, moeder is het baken thuis. „In onze kindertijd waren Jenny en Jan naar mijn idee meestal samen. Die hoorden bij elkaar. Ik was de kleine opdonder die er drie jaar na Jan pas bij kwam: de nieuwkomer die erg haar best deed om haar zin te krijgen.”

„We leefden thuis heel sober. Zo gingen we de eerste jaren nooit op vakantie naar het buitenland. Meestal huurden mijn ouders gewoon een huisje in een bungalowpark in Nederland. Pas toen Jan een optreden had in Torremolinos stapten we voor het eerst in het vliegtuig.”

„Ik was trots op zijn succes, maar vond het soms lastig dat alle aandacht naar Jan uit ging. Want ook al was ik tien keer jarig, iedereen had het tóch over Jan. Aan de ene kant vond ik het wel stoer om de zus van een hitzanger te zijn, maar als ze hem op school Jantje Shit noemden, had ik de neiging om hem te verdedigen. Dat was minder leuk.”

2001 Soap

Na de basisschool gaat ze naar het vmbo in Volendam. Het was de tijd dat de camera’s van de Jan Smit-soap het dagelijks leven bij hun thuis vastlegden. „Ik was toen behoorlijk aan het puberen, dus niet de perfecte tijd om alle ogen op je gericht te hebben. Maar ik ben blij dat die soap er is gekomen, want het is heel goed geweest voor zijn bekendheid. En ook voor die van mij.”

„In de weekends ging ik graag met Jan mee naar tv-opnamen en optredens in het land. Toen reed hij nog zelf. Samen trokken we door heel Nederland en België. Bij concerten stond ik in een standje zijn cd’s te verkopen. Na afloop stapte ik dan met een geldkistje in de auto waar ik mijn loon uit kreeg.”

2005 Kappersschool

„Eigenlijk wilde ik actrice worden. Daarom dacht ik aan een toneelopleiding. Maar mijn ouders wilden dat ik een vak zou leren waarmee ik zeker mijn eigen geld kon verdienen. En toneel was dat niet, dachten ze. Ik koos voor de kappersschool, omdat die niet lang duurde en omdat ik met dat werk meteen kon bijbeunen. Met de opbrengst daarvan wilde ik de toneelschool gaan doen. Dat is er nooit van gekomen. Ook die kappersschool heb ik nooit afgemaakt. Maar het is wel handig dat ik wat van dat vak weet, want in de coronatijd heb ik mijn vriend en mijn oudste zoontje geknipt en het haar van mijn moeder en mijn zus geverfd.”

Monique Smit wil niet langer ’het zusje van’ zijn
© Foto Nico Kroon

2007 Zanglessen

„Als er op school of in het dorp playbackshows waren, deed ik graag mee. Dus toen ze me vroegen om samen met Xander de Buisonjé mee te doen aan het tv-programma ’Just the two of us’, zei ik ja. Jan heeft me toen geholpen met zanglessen. Toen Xander en ik op tv tweede werden, was ik in één klap bekend en hielp Jan me met een platencontract en kwam ik bij zijn management. Ik werd toen min of meer voor de leeuwen gegooid, want mijn eerste single ’Wild’ was meteen een hit, terwijl ik toen echt nog niet zo’n goede zangeres was. Dat kwam pas later, toen ik bij zanglessen aan mijn techniek ging werken.”

„Nadat ik met mijn liedje op nummer één stond bij de ’Kids top 20’ en ik daar gezellig met kinderen praatte, waren ze zo enthousiast dat ze me vroegen om dat programma te presenteren. Kun je nagaan: binnen een half jaar sprong ik van de kapsalon naar een eigen single en een eigen tv-programma. Heel bizar.”

Haar ouders waren trots, maar hadden gemengde gevoelens bij haar showbizzloopbaan. „Bij Jan hadden ze gezien dat het vak heel veeleisend is en met je aan de haal kan gaan. En ik denk dat ze ook bang waren dat ik misschien verkeerde dingen zou gaan doen als ik opeens veel geld zou gaan verdienen. Maar ik ben nuchter genoeg om daar netjes mee om te gaan.”

2009 Op mezelf

„Ik was twintig toen ik op mezelf ging wonen. Best jong, achteraf. Niet omdat ik het bij mijn ouders niet goed had, maar omdat ik mijn eigen gang wilde gaan. Eerst zou ik met een vriendin een appartementje huren in Amsterdam, maar toen er in het hart van Volendam een klein huisje vrij kwam, heb ik dat gekocht. Dat kon ik doen omdat ik toen al lekker verdiende als zangeres en presentatrice. In dat huis heb ik ruim zeven jaar met heel veel plezier gewoond.” Eerst woont ze er alleen, later vier jaar met haar vriend Jeffrey Bok, destijds voetballer bij FC Volendam.

2011 Duo

Op de podia vormt ze een duo met Tim Douwsma. „We hebben drie jaar samen opgetreden, toen stapte hij over naar een andere platenmaatschappij. Superjammer, maar Tim en ik zijn vrienden voor het leven.”

2014 Slimme jongen

Het raakt uit met voetballer Jeffrey. Tijdens een vakantie met vriendinnen op Kreta ontmoet ze Martijn. „Hij was daar met vrienden. We hadden het samen meteen gezellig. Later kwam ik hem in Nederland opnieuw tegen. We raakten niet uitgepraat. Daarna ging het snel. We passen bij elkaar, omdat hij me aanvult. Hij is slim, sociaal en positief. Dat heb ik nodig, want ik heb de neiging om in problemen te denken, terwijl hij altijd in oplossingen denkt.”

Inmiddels hebben ze zoontjes van vier en bijna één jaar. „Martijn is een hele goede vader. Ook na een drukke werkdag voetbalt hij graag met onze oudste. En als de jongste ’s nachts wakker wordt, stapt Martijn zijn bed uit om voor hem te zorgen, voor ik wat heb gehoord.”

2017 Slapeloze nachten

Ze vertrekt bij haar Volendamse management en de platenmaatschappij van broer Jan. „Ik wilde niet langer ’het zusje van’ zijn, want zo hing ik er altijd een beetje bij. Het werd tijd om op eigen benen te gaan staan, vond ik. Dan kon ik laten zien, dat ik het zelf kan. Daarom riep ik iedereen bij elkaar en zei ik dat ik met een eigen team verder wilde. Zo kan ik mijn eigen projecten opzetten en een eigen muziekstijl brengen. Inmiddels ben ik meer volkse liedjes gaan zingen, dat past beter mij me.”

Loskomen van de vertrouwde Volendamse kring waarmee ze begon, was een hele stap, benadrukt ze. „Ik heb er slapeloze nachten van gehad, want we waren natuurlijk één grote familie. Gelukkig hebben we het allemaal fijn kunnen afronden. Met de kermis staan we gewoon met z’n allen op de Dijk een biertje te drinken.”

Monique Smit wil niet langer ’het zusje van’ zijn
© Foto Nico Kroon

2020 Album

Haar album ’Kleuterpop’ verschijnt. „Om kinderen te inspireren bij de dansjes, laten we er animatiefilmpjes bij maken. Ook werken we aan een kleuterpopshow, waarmee we het land in willen. Nadat ik acht jaar de ’Kids top 20’ heb gepresenteerd, voel ik me wel thuis tussen dansende en zingende kinderen. En nu veel mensen in eigen land op vakantie gaan, kan dat een leuke voorstelling worden voor bungalowparken en campings. Voor kinderen kan dat allemaal, zonder corona-toestanden.”

„Martijn is een grote steun voor me bij het ’Kleuterpop’-project. Zo gaf hij tips bij de vormgeving van het boek en regelt hij van alles voor de show. Hij werkt als commercieel manager bij FC Volendam. Hij kent de hele wereld, hij kan goed organiseren en heeft kijk op verkoop. Voor mij is dat ideaal. ”

2030 Herinneringen

Wat doe je over een jaar of tien? „Voor mijn gezin zorgen. En zingen, hoop ik. Het lijkt me leuk als kinderen van nu dan leuke herinneringen hebben aan mijn liedjes. Want dat is mijn doel als zangeres: leuke herinneringen voor later creëren.”