Premium

Familie Smit is blij dat er weer leven is op de velden: ’Het gaat niet altijd over FC Uitgeest, maar wel vaak’

Uitgeest

Vraag in de kantine van FC Uitgeest naar Smit en dikke kans dat er wel een lid van de alom gekende voetbalfamilie rondloopt. Vader Tom is trainer, zoon Kick selectiespeler en dochter Lotte aanvaller in het eerste vrouwenteam. Moeder Margret runt een kapsalon waarmee ze lid is van de businessclub.

Donderdagavond, sportpark De Zien. Er is weer leven op de velden. Een voorlopig flink aangepast leven, dat wel. Kleedkamers en douches blijven ongebruikt, duels zijn uit den boze. Het oogt dan ook vooral als vermaak. Na de jeugd pakt rond negen uur de selectie de draad weer op. Trainen, maar zonder doel. En onder een oefenmeester die vertrekt: „Ik had me kunnen voorstellen dat Hilmar de Groot het al van Ton Pronk zou overnemen, maar er is anders besloten”, legt Kick Smit uit.

De 25-jarige middenvelder heeft er desondanks zin in. „Ik heb in de afgelopen weken mijn best gedaan om fit te blijven, maar ik sta natuurlijk het liefst op het veld. Ik hou van het spelletje, dus ik wil altijd bezig zijn met de bal en met mijn teamgenoten.” Als trainer van de Onder 17-1 mocht hij vorige week al de wei in: „En dan kan ik het niet laten om zelf mee te doen.”

Voor zus Lotte is het aanstaande zondag zover. „Heerlijk weer samen met de meiden aan de slag. Al zal het denk ik wel heel anders zijn”, weet de 22-jarige rechterspits. „Voor ons is gezelligheid minstens zo belangrijk als presteren. We zijn van de vijfde naar de derde klasse geklommen. Twee keer kampioen geworden, dat was fantastisch natuurlijk. Het is zo gaaf om samen ergens naartoe te werken, maar net zo leuk om na de wedstrijd in de kantine met elkaar een biertje te drinken en naar het eerste te kijken.”

Gezelligheid, sfeer, het zijn onmisbare ingrediënten in het vitale clubleven, waar zowel Kick als Lotte bij FC Uitgeest zo aan hechten. „Dat zijn van die dingen die je gaat missen als het op de club zo stilvalt als in de voorbije weken”, stelt Tom. „Er gebeurt altijd wel wat in de vereniging waar je het over hebt als je als gezin bij elkaar bent.” Niet dat het altijd alleen maar over voetbal gaat in huize Smit. Toch, als de uitwonende kinderen op bezoek zijn, valt er vaak niet aan te ontkomen. „En zeker niet als we samen Champions League kijken. Of VI. Zo ben je toch opgevoed; ik ging op mijn vierde al met mijn pa mee naar het voetbal”, zegt Kick.

Tom, inmiddels 55, speelde zelf in zijn jeugdjaren voor ADO’20 en Odin’59 voor hij bij USVU in Uitgeest neerstreek, op zondag als A-junior. „Ik had op zaterdag een bijbaan, vandaar. Ik meldde me ook bij VVU, maar die reageerden niet.” In 1996 fuseerden beide lokale clubs en ontstond Fusie Club Uitgeest. Hij is er tegenwoordig trainer van het tweede elftal. Nota bene het team waarin Lotte’s vriend Bart speelt. „Ik heb daar zelf geen moeite mee. Hij moest er zelf wel even zijn draai in vinden. Je ontkomt in het begin toch niet aan opmerkingen als ’hij is de vriend van de dochter van de trainer, dus hij zal wel spelen’. Maar dat is eigenlijk heel natuurlijk overgegaan.” De situatie maakt ondertussen het belang van voetbal in het leven van de familie Smit wel weer groter. „Dat valt wel mee hoor”, reageert Lotte. „Het gaat gelukkig vaak genoeg ook over iets anders. Ik ben ook niet zo van met het bord op schoot allemaal naar Studio Sport kijken.”

„Dat heb ik nou juist heel erg gemist”, reageert Kick direct. „Die vanzelfsprekendheid: na de eigen wedstrijd nog even blijven hangen, de late eredivisiewedstrijd kijken en dan door naar de samenvattingen.”

Het was sinds maart allemaal anders. Kick, in het dagelijks leven gymleraar, had alle tijd voor het inrichten van de babykamer; hij hoopt in juli vader te worden. Margret had – noodgedwongen door de sluiting van de kapsalons – ineens alle tijd voor flinke wandelingen met Tom, die ondertussen ook fietsend en hardlopend fit probeerde te blijven. En Lotte – bijna klaar op de pabo – werkte aan haar eindscriptie. Ze konden niet wachten tot het allemaal weer gewoon gewoon zou worden. Gewoon naar de club, gewoon trainen, gewoon samen een drankje doen.

Net binnen