Premium

Voorzichtige herstart van het middelbaar onderwijs in de IJmond: ’We gaan met kleine groepen werken, dat houdt in dat niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen’

Voorzichtige herstart van het middelbaar onderwijs in de IJmond: ’We gaan met kleine groepen werken, dat houdt in dat niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen’
Het Kennemer College, nu nog stil en verlaten. Na 1 juni zullen er mondjesmaat leerlingen aanwezig zijn.
© foto ron pichel
IJmond

Het middelbaar onderwijs in deze regio heropent na 1 juni de deuren voor de leerlingen. Het Kennemer College in Beverwijk/Heemskerk, het Bonhoeffercollege en het Jac. P. Thijsse College in Castricum willen voorzichtig beginnen.

Uiteraard kunnen niet alle leerlingen van deze SVOK-scholen tegelijk naar school. Bestuursvoorzitter Willem Baumfalk van het SVOK heeft becijferd dat per klaslokaal volgens de RIVM-normen plaats is voor gemiddeld ’een kwart tot een derde van het aantal leerlingen’. „Meer kunnen er niet in. We gaan dus met kleine groepen werken en dat houdt in dat niet alle leerlingen tegelijk naar school komen.”

De SVOK-scholen werken momenteel hard aan looproutes, de plaatsing van desinfectiemiddelen en huisregels voor de leerlingen. Tegelijk wordt nagedacht over hoe de leerlingen die op momenten dat zij thuisblijven terwijl hun klasgenoten fysiek les krijgen, toch de les kunnen bijwonen.

Streamen

Baumfalk: „Er zijn diverse modellen denkbaar. Een ervan is de les streamen. De kinderen die niet in het lokaal zijn, kunnen de les dan thuis volgen. Het zal moeten blijken of dat werkt, het is tenslotte eenrichtingsverkeer. Daarom beschouwen we de maand juni ook als een oefenmaand. In september zullen er nog steeds beperkingen zijn. Ook dan zal de anderhalvemetermaatschappij nog een feit zijn.”

Daarnaast speelt het sociale aspect mee, zegt rector Christine Hylkema van Jac. P. Thijsse College. „Heel veel leerlingen willen graag naar school. Al is het maar een paar dagen, of een paar uurtjes. Dat gunnen wij ze heel erg. Het is logistiek een enorme puzzel, en het zou makkelijker zijn om te zeggen: ’blijf maar thuis tot de zomervakantie’. Maar wij hebben die inspanning er graag voor over.”

Baumfalk: „We willen graag weten hoe het gaat met de leerlingen. Hoe ze zich voelen, maar ook hoe het gaat met hun voortgang. Misschien moeten er nog kernvakken worden bijgespijkerd.”

Hylkema: „Gaat een leerling over? Naar welk niveau stroomt hij of zij door? Het einde van het jaar staat altijd in het teken van het toetscircus. Er moeten nog toetsen worden gedaan. Dat kan online, maar dat willen we ook in de klas kunnen doen.”

Felisenum

Anders dan de SVOK-scholen laat gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid alleen de examenleerlingen en leerlingen die extra hulp nodig hebben nog op school komen. De overgrote meerderheid gaat dus voor de zomervakantie niet meer naar school. Deze leerlingen zijn de rest van het schooljaar aangewezen op online lessen. Volgens rector Marcel Kemper is de ruimte op de school te beperkt.

Op het Vellesan College zijn de roostermakers nog druk in de weer. Maar de richting is wel duidelijk, zegt een woordvoerder. De school kiest er wel voor om alle leerlingen lessen te laten volgen op school. Allemaal tegelijk past niet. ,,Er kunnen zo’n tien tot twaalf leerlingen in een klaslokaal straks. ’’