Toen er op 15 mei nog wél gesport werd: Max Verstappen spoelt het laatste rondje nog een paar keer terug [video]

Toen er op 15 mei nog wél gesport werd: Max Verstappen spoelt het laatste rondje nog een paar keer terug [video]
Max Verstappen met de immense bokaal die hoort bij het winnen van de grand prix van Spanje.
© Foto AFP/Josep Lago

In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 15 mei 2016, Max Verstappen is de jongste winnaar van een grand prix Formule 1 ooit.

De meeste van zijn leeftijdgenoten zijn net begonnen met rijlessen als Max Verstappen zijn eerste grand prix in de Formule 1 wint. Als 18-jarige staat hij op 15 mei 2016 op het podium in Barcelona als winnaar van de grote prijs van Spanje. Nooit eerder heeft een landgenoot een grand prix gewonnen.

Zijn overwinning in Barcelona is verrassend, want het is pas zijn eerste race in de auto van Red Bull. Anderhalve week eerder is hij overgeheveld van het satellietteam, Toro Rosso, naar het A-team, Red Bull. Daar neemt hij de plek van Daniil Kviat over. Kviat kan de druk niet aan, vinden ze bij Red Bull. Ze denken dat Verstappen betere prestaties gaat leveren.

Aflevering van gisteren: Troostfinale KNVB-bekertoernooi levert hoofdprijs op

Bij Toro Rosso heeft Verstappen een jaar eerder als 17-jarige zijn debuut gemaakt in de Formule 1. Hij maakt meteen indruk met sterke inhaalacties en enkele hoge klasseringen en is met twee vierde plaatsen zelfs al dicht bij het podium. ’Verstappen is te goed om in zo’n slechte, langzame, onbetrouwbare auto te rijden’, vinden velen dan al. Toch start hij ook zijn tweede seizoen bij hetzelfde team.

Zo rijdt Verstappen op 1 mei in Sotsji gewoon nog voor Toro Rosso. Hij rijdt er prima, maar valt uit door motorproblemen. Kviat rijdt slecht. Hij crasht in de eerste ronde twee keer met een Ferrari.

Waanzinnige kans

Enkele dagen later wordt de spectaculaire switch bekendgemaakt: het 18-jarige Nederlandse talent promoveert naar Red Bull, waar hij teamgenoot van Daniel Ricciardo wordt. Die promotie is voor Red Bull ook een manier om Verstappen aan het team te binden en zo de interesse van topteams (Ferrari, Mercedes) af te weren. „Het kwam een beetje als een schok. Maar dit is voor mij een waanzinnige kans en een nieuwe uitdaging”, zegt Verstappen. „Red Bull is een competitief team en ik ben een competitief persoon. Hopelijk is dat de perfecte combinatie.”

Op 5 mei wordt in de fabriek van Red Bull Racing in het Engelse Milton Keynes een stoeltje voor Verstappen op maat gemaakt. Op 15 mei moet hij voor Red Bull de grand prix van Spanje gaan rijden. „Ik heb nog nooit in de RB12 of in haar voorganger, de RB11, gereden, dus er valt de komende dagen genoeg te leren”, zegt hij na zijn eerste dag.

Vader Jos voegt er nog aan toe: „Max krijgt van het team de tijd om te wennen en zijn plaats te vinden. Niemand verwacht dat hij de eerste races Ricciardo voorblijft. Voor hem gaat het in eerste instantie om uitrijden.”

(tekst gaat verder na de foto)

Toen er op 15 mei nog wél gesport werd: Max Verstappen spoelt het laatste rondje nog een paar keer terug [video]
Een gebalde vuist nadat hij de grand prix gewonnen heeft en naar binnen gaat.
© Foto ANP/Frits van Eldik

Jos Verstappen is tot dan de enige Nederlander die in de Formule 1 podiumplaatsen behaalde: in 1994 in zijn eerste jaar bij Benetton. Zoon Max gaat hem overvleugelen, da’s zeker, maar de vraag is wanneer. Zelf tempert hij nog even de verwachtingen. „Het kost een paar weken voordat je de auto goed kent en de grenzen kunt opzoeken. Zoiets moet je opbouwen, stapje voor stapje. We hebben nu eigenlijk pas de eerste stap gezet”, zegt Verstappen na de vrije trainingen.

Twee dagen later is hij de grote winnaar. Het heeft meegezeten in het begin van de race. Al in de eerste ronde schakelen de twee Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton elkaar uit. Later in de wedstrijd komt Verstappen aan de leiding. Lange tijd zit Kimi Räikkönen hem op de hielen, maar Verstappen weet de Fin achter zich te houden.

Janken

Vader Jos heeft de race gevolgd op televisie, in de kleedkamer van zijn zoon. „Op het laatst had ik waarschijnlijk een hartslag van 180. En daarna? Ik heb gewoon staan janken, man.”

Max zelf kijkt de race de volgende ochtend terug. „Ik kreeg echt kippenvel. Dat kwam ook door de stem van commentator Olav Mol. Hij begon ook te stotteren. Volgens mij had ook hij last van emoties. Dat was mooi om te horen. Het laatste rondje heb ik nog wel een paar keer teruggespoeld. Uiteindelijk was dat het mooiste moment van de dag. Dit zal voor mij altijd een bijzondere plek blijven. Met herinneringen om nooit te vergeten.”

Vier jaar later staat Verstappen op acht gp-overwinningen.

Toen er op 15 mei nog wél gesport werd: Max Verstappen spoelt het laatste rondje nog een paar keer terug [video]
Achttien jaar, dus dan mag het: champagne!
© Foto ANP/Frits van Eldik

Net binnen