Premium

Kunstruimte Het Hem in Zaandam in problemen door corona

Kunstruimte Het Hem in Zaandam in problemen door corona
Het HEM in de oude munitiefabriek langs het Noordzeekanaal is op zoek naar financiers.
© Erik Rietman Fotografie
Zaandam

Kunstruimte Het Hem in Zaandam moet door de coronacrisis snel op zoek naar nieuwe financiers. Binnenkort start een crowdfundingactie, om de heropening per 1 juni mogelijk te maken.

Het Hem wordt tot nu toe gefinancierd door stichting De Amerborgh van ondernemer Alex Mulder, ooit rijk geworden in de uitzendbranche. Maar gedwongen door corona is dit grotendeels stopgezet.

Directeur Kim Tuin en twee medewerkers – negentien anderen moesten worden ontslagen - zoeken nu naar extra nieuwe financiers om Het Hem draaiende te houden. „Ik zie het als een tussenstop, echt niet als een hopeloze zaak”, zegt Tuin. „We hebben in de pas negen maanden dat we open zijn geweest al 35.000 bezoekers gehad en een heel enthousiaste achterban opgebouwd.”

Tuin zegt alle begrip te hebben voor het besluit van De Amerborgh. „ Het is niet zomaar gebeurd. De stichting financiert onder meer ook Felix Meritis en de Soldaat van Oranje, en ze móeten keuzes maken. Je moet niet vergeten dat Het Hem altijd Alex z’n droom is geweest.”

Al voor corona uitbrak, was Tuin op zoek naar meer financiers. Het idee was steeds dat Het Hem inkomsten zou halen uit een hotel bovenop het dak. Maar dat plan is uitgesteld, sinds de Raad van State een streep door het bestemmingsplan van het Hembrugterrein heeft gezet. „Als je geen hotel op je dak hebt, moet je op zoek naar andere extra inkomsten.”

Er liep daarom al een aanvraag voor rijkssubsidie. Ook heeft Tuin contacten gelegd met potentiële sponsors en investeerders. Eén grote financier is al gevonden, maar er zijn er meer nodig. Zaanstad zal dat niet zijn. „Ik heb onlangs gepraat met burgemeester Hamming en wethouder cultuur Annette Baerveldt. Ze zouden ons heel graag willen helpen, maar Zaanstad heeft geen grote pot geld voor cultuur.”

In elk geval gaat Het Hem per 1 juni weer open, om Chapter 3 van gastcurator Maarten Spruyt te hervatten. Ook stelt Het Hem het gigantische gebouw langs het Noordzeekanaal tot het einde van het jaar beschikbaar ’aan geestverwante partijen die het nodig hebben’.

In maart 2021 gaat hopelijk de eigen programmering weer van start: Chapter 4 met filosoof/schrijver Simone van Saarloos, Chapter 5 met architecten Rem Koolhaas (die het hotel op het dak heeft ontworpen) en Samir Bantal.

De crowdfunding campagne gaat op 25 mei van start via de website Voordekunst.nl. Er wordt gehoopt op 50.000 euro om de komende tijd de mediators (de in stofjassen gehulde alternatieve rondleiders) en beveiligers te kunnen betalen.