Premium

Videoclub roept Zaankanters op films en foto’s te maken van lokale industrie

Videoclub roept Zaankanters op films en foto’s te maken van lokale industrie
Videoclub Zaanstreek Noord houdt een filmfestival over de Zaanse industrie.
© Foto José Pietens
Zaanstad

Met ’Zaanse industrie toen en nu’ houdt Videoclub Zaanstreek Noord (VZN) dit najaar haar eerste filmfestival. Het evenement in de Wormer Stoomhal is onderdeel van festival Ifikz, dat elk jaar met meerdere activiteiten de aandacht richt op de Zaanse industrie.

Aan het filmfestival zijn een film- en fotowedstrijd verbonden. Zaankanters wordt gevraagd de lokale industrie in beeld te brengen. Dat kan variëren van een molen en zijn geschiedenis of een reportage in een fabriek tot de logistiek van de cacao-industrie of een onbekende, kleinschalige industrie. Zowel de foto’s als de films zijn 11 oktober tijdens het filmfestival te zien, in combinatie met historisch materiaal over de Zaanse industrie. De wedstrijdfilms mogen niet langer zijn dan vijf minuten, zegt voorzitter Niek Mannes van VZN. „We willen zoveel mogelijk films vertonen en dat lukt natuurlijk niet als mensen films van een half uur gaan maken. Overigens is het al een hele opgave om vijf minuten boeiend filmmateriaal te realiseren.”

Voor de 22 leden van VZN is het clubseizoen vanwege de coronamaatregelen al in maart ten einde gekomen. Het plan is wel om in september weer te beginnen met de tweewekelijkse bijeenkomsten in het Wormerveerse buurthuis De Lorzie. VZN had vorig jaar al het idee een filmfestival te organiseren en dat bleek toevallig goed te passen bij de programmering van Ifikz. Behalve een filmfestival zijn er ook een theatervoorstelling en een buitenexpositie van foto’s en verhalen door de hele Zaanstreek.

Alle programmaonderdelen zijn aangepast aan de coronakennis van nu, zegt projectleider Helmer Molenaar van Ifikz. „Toevallig hadden we een flexibel programma bedacht, dat makkelijk is aan de te passen aan de RIVM-maatregelen. Bij het filmfestival kunnen bezoekers gecontroleerd naar binnen, met een tijdslot en in plaats van één theatervoorstelling voor honderd man, kunnen we er twee voor vijftig man doen. Tenzij er geen tweede corona-opleving is in het najaar, kan alles gewoon doorgaan.”

Info:

Foto’s en films inzenden kan tot 1 september. Wedstrijdvoorwaarden staan op: videoclubzaanstreeknoord.nl