Premium

Zaanstad dolblij met komst Tony Chocolonely

Zaanstad dolblij met komst Tony Chocolonely
Zaanstad

De Zaanse politiek geeft dinsdag antwoord op de vraag of Tony Chocolonely zich in pakhuis De Vrede in de Achtersluispolder mag vestigen met een fabriek en een pretparkachtig bezoekerscentrum. Maar donderdag was duidelijk dat het een volmondig ja zal zijn.

De raadsleden zijn blij met de komst van de slaafvrije chocoladeproducent. Met name het bezoekerscentrum met een achtbaan zal een grote stroom toeristen naar Zaandam trekken. Naar verwachting 250.000 per jaar bij de start en dat moet groeien naar een half miljoen. Er komen zeshonderd mensen werken, waarvan er 86 meekomen uit de huidige vestiging. De andere banen zijn nieuw en de raadsleden hopen dat vooral Zaanse inwoners daarvoor in aanmerking komen. En nog liever dat Tony Chocolonely ook zoveel mogelijk mensen een baan geeft die door een beperking met moeite aan werk komen.

Tony-topman Henk Jan Beltman toonde zich donderdag in een informatief treffen met de gemeenteraad op alle terreinen welwillend maar gaf concreet niets weg waaraan de raadsleden hem kunnen houden.

Voor de raad is die goede wil voldoende en dinsdag zullen zij instemmend knikken op de vraag of Tony Chocolonely een vergunning kan krijgen en dat Zaanstad zich maximaal zal inspannen om die vergunning te verlenen.

Wat een half miljoen bezoekers betekent voor het gebied, dat op termijn ook een woonwijk moet worden, werd ondanks vragen daarover niet duidelijk. Zaanstad ziet het vooral als een start van de omvorming van het gebied.

Beltman denkt dat het ’chocolade-circus’ in 2023 open kan. Hij is ’ver’ met de financiering maar daarover liet hij niet veel los. Tony Chocolonely koopt De Vrede op 2 juni en wil daarom nu duidelijkheid.