Premium

Ruim baan voor Zaanse horeca op pleinen

Ruim baan voor Zaanse horeca op pleinen
Zaanstad

Horecaondernemers krijgen meer ruimte om terrassen neer te zetten zodat ze hun gasten op veilige afstand kunnen ontvangen.

Wethouder Hans Krieger zegt dat de horeca ’ruim baan’ krijgt in de openbare ruimte. Hij heeft daarover woensdag een eerste bespreking gehad met de horecabranche en er volgt nog een tweede gesprek. Volgens Krieger moet er veel geregeld worden in korte tijd. Maar het is de bedoeling van zowel de horeca als de gemeente om veel leuke dingen te doen en daarbij de ruimte te benutten die er is, zodat het ook veilig kan.

Dat betekent dat de horeca op plaatsen zal neerstrijken waar dat niet voorzien is en misschien ook op tijden die ongewoon zijn. Daarvoor gaat de gemeente niet de regels aanpassen maar zal het gedogen als activiteiten anders verlopen dan in de vergunning staat.

Vergunning

Het hebben van een horecavergunning is wel een vereiste om op fantasievolle wijze te ondernemen. Het is niet de bedoeling dat anderen gebruik maken van de ruimte die Zaanstad biedt. Wel mogen sportclubs en culturele instellingen meer doen dan normaal om hun bezoekers van dienst te zijn.

Het gaat om een tijdelijke regeling, zegt Krieger, waarvoor de eindtijd voorlopig bepaald is op 1 november.

Krieger zei dat donderdagavond in het Zaanstad Beraad in antwoord op vragen van VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen. Zij vroeg twee weken geleden om meer ruimte voor horecaondernemers. Daarbij vroeg zij ook of bezoekers van een etentje op een plein of in een park getrakteerd mogen worden op optredens van artiesten. Maar daaraan wil Krieger niet meedoen. Een optreden zou publiek trekken dat mogelijk te dicht op elkaar staat en daaraan wil Zaanstad niet meewerken. ,,Veiligheid voert de boventoon’’, aldus de wethouder.

De horeca mag 1 juni weer open.

Eerder groen

Fietsers en voetgangers krijgen op kruispunten vaker groen licht om te voorkomen dat er een hele groep bij elkaar staat te wachten. Dat is een van de maatregelen die wethouder Gerard Slegers voorbereidt nu de economie weer op gang komt en straks ook de middelbare scholen weer open gaan. Melchior Mattens (PvdD) vroeg hem donderdag wat Zaanstad doet voor verkeersdeelnemers die in de buitenlucht over straat gaan. Mattens dacht daarbij aan meer ruimte voor fietsers en voetgangers maar dat zit er niet in.

Volgens Slegers worden nieuwe fietspaden breder, maar op heel korte termijn is zoiets niet te realiseren.