Premium

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wat zijn nu de coronaregels bij de kapper?

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wat zijn nu de coronaregels bij de kapper?
Knippen met een spatscherm op na de coronacrisisstop.
© ROBIN UTRECHT

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wie genoeg heeft van z’n coronacoupe ontdekt dat het hygiëneprotocol per kapsalon verschilt. Wat zijn de officiële regels? En hoezo een coronatoeslag? Eén ding is overal hetzelfde: kappers worden bestormd door klanten die van hun pluishaar of uitgroei af willen.

Bij Team Kappers in Alkmaar opvallend veel mannen in de stoel. „Die hebben vaak een lekker kort koppie en willen al naar de kapper zodra het over de oren groeit. Mannen staan te springen om bij ons te komen”, zegt Miriam Hondijk.

Tussen het knippen door reinigen de kappers continu hun handen, gereedschap en salon. Na binnenkomst wordt elke klant ondervraagd over zijn gezondheid. „Je moet superstreng zijn. Je wil niet dat het aantal besmettingen weer omhoog gaat.” Mondkapjes liggen klaar bij Team Kappers. „Een klant die eten brengt bij twee oude mensen wilde wel, maar de meesten zeggen ’nou nee’.”

Hard huilen

Het contactberoep mag sinds maandag weer worden uitgeoefend. „Het is een gekkenhuis. Mensen hebben hun kapper echt gemist”, zegt woordvoerster Gonny Eussen van Anko, de brancheorganisatie van kappers. „Een oudere heer belde zijn kapster en moest heel hard huilen omdat hij haar stem weer hoorde. Kappers zijn niet alleen mooimakers, maar ook onderdeel van iemands leven.”

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wat zijn nu de coronaregels bij de kapper?
Mondkapjes en handschoenen zijn niet verplicht bij de kapper.
© ANP

In de praktijk zijn kappers strenger dan het landelijk hygiëneprotocol vereist. Eussen: „Een mondkapje is niet verplicht. Maar je ziet kappers die zich prettiger voelen met een mondkapje, spatbril of heel pak. Dat staat iedereen vrij. Liever te veilig, dan onveilig. In het protocol is vastgelegd waaraan je minimaal moet voldoen om open te mogen.”

Klachten

Vooral bij het wassen, kleuren en permanenten dragen kappers handschoenen. Maximaal vier uur per dag, zegt Eussen. „Anders krijg je klachten. Handschoenen aan bij het knippen vinden de meeste kappers lastig.” Het belangrijkste onderdeel van het hygiëneprotocol is volgens Anko dat kappers klanten er duidelijk op wijzen dat ze bij ziekteverschijnselen altijd thuisblijven.

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wat zijn nu de coronaregels bij de kapper?
Een klant bij Ami Kappers tijdens de heropening van de zaak.
© ANP

En verder? „Poetsen poetsen poetsen. Alles waar de klant mee in contact komt: de stoel, wasbak, kapstok, pinautomaat, deurklink. Handdoeken, één keer gebruikt, hop in de wasmachine.” Als klant kom je alleen naar de salon en maximaal vijf minuten voor de afspraak. Je hangt zelf je jas op, krijgt de coronaregels uitgelegd en wast je handen.

In de stoel krijg je een schone kapmantel om, koffie in een papieren beker en moet je het zonder Privé en andere lectuur stellen. In de kapsalon geldt anderhalve meter afstand, alleen tijdens de behandeling is dat onmogelijk.

Per tien vierkante meter mag één klant aanwezig zijn. Afrekenen gebeurt het liefst contactloos en na elke knipbeurt worden kam, schaar, föhn en ander gereedschap gereinigd. „Iedereen voelt zich verantwoordelijk. Als ze het níet doen en er gebeurt wat, dan moeten we misschien weer dicht. Daar zit niemand op te wachten.”

Faillissementen

De handgelpaal, mondkapjes, spatschermen, tape op de vloer voor looproutes en andere tijdrovende en kostbare hygiënemaatregelen kosten geld. Veel kappers vragen per klant een ’coronatoeslag’, variërend van een tot vijf euro. Zo’n zeventig procent van de salons kampt volgens branchevereniging Anko met financiële problemen. Eussen: „We zien al meerdere faillissementen.” Het leed is nog niet geleden. „Ze hebben nu minder klanten per uur, minder omzet en extra kosten.”

Kuchschermen

Bij Kinki Kappers in Leiden trekken ze alles uit de kast: spatschermen tussen wastafels, kuchschermen tussen stoelen, die lekker ver uit elkaar staan. Elke klant krijgt een wegwerpkapmantel, die na de knipbeurt bij het vuil gaat.

„We doen er alles aan om zo hygiënisch mogelijk te werken. Better safe than sorry”, zegt een kapster. „Rob Geus zal trots op ons zijn.” Heerlijk vindt ze het, om na al die weken weer aan het werk te zijn. „Ik kan niet zonder. Klanten blij maken is mijn passie. Eigenlijk praten we niet over corona, maar over leuke dingen.”

De ene kapper draagt handschoentjes en een mondkapje, de andere niet. Wat zijn nu de coronaregels bij de kapper?
De kappers mogen weer aan het werk na de verplichte coronacrisisstop.

Bij Cosmo Hairstyling in Zaandam staat de telefoon roodgloeiend. „Aankomende drie weken zitten we vol. Klanten hebben hun haar voor ons bewaard”, lacht een kapster. Een enkele klant heeft ’thuis geknutseld’. „Maar dat is wel op te lossen.” In de salon liggen mondkapjes klaar. „Wil de klant een mondkapje, dan doen wij dat ook. En andersom; als de styliste een mondkapje draagt, doet de klant dat ook.” Zelf heeft ze nog geen mondkapje op gehad. „Gelukkig, want ik ben nogal een babbelaar.”