Premium

Oktay Gulum loopt eigen marathon door Zaanstreek als alternatief voor Rotterdam: ’Ik heb gewoon de drang om dit te doen’

Oktay Gulum loopt eigen marathon door Zaanstreek als alternatief voor Rotterdam: ’Ik heb gewoon de drang om dit te doen’
Koger Oktay Gulum loopt vrijdag een ’eigen’ marathon door de Zaanstreek.
© Ronald Goedheer
Koog aan de Zaan

Het zat amateurloper Oktay Gulum (37) in de voorbije maanden op sportief vlak niet mee. Alle hardloopwedstrijden waar hij zich voor inschreef gingen uiteindelijk om uiteenlopende redenen niet door. Om toch zijn doel te kunnen bereiken, loopt de Zaankanter vrijdag -op zijn verjaardag- een ’eigen’ marathon door deze regio.

Hij had de route naar zijn allereerste marathon ooit perfect uitgestippeld. Eerst de Dam tot Damloop in september vorig jaar, dan de 30 kilometer van Schoorl (februari 2020), vervolgens de halve marathon van Parijs (maart) en afsluitend de marathon van Rotterdam (april). Tussen die wedstrijden door plande hij ruim voldoende trainingskilometers in, zodat hij goed beslagen ten ijs zou komen in Rotterdam. Aan de voorbereiding lag het niet.

Pech

De malheur begon echter al op de Dam in Amsterdam, op die snikhete dag in september vorig jaar. Gulum werd net als duizenden andere lopers vanwege de hitte voor de start al naar huis gestuurd. In februari dit jaar had de Koger opnieuw pech, toen storm Ciara de Groet uit Schoorl-run wegblies. Het ergste moest echter nog komen. „Begin maart zou ik de halve marathon van Parijs lopen. Ik was de dag ervoor in het stadion van Paris St.-Germain toen ik las dat de halve marathon was afgelast vanwege het coronavirus.” Al snel realiseerde hij zich dat zijn uiteindelijke doel, de marathon van Rotterdam, vanwege COVID-19 ook niet door zou gaan. En dan waren er nog de afgelaste kleinere wedstrijden én een fysieke tegenslag. „Ik heb een liesbreuk opgelopen. Ik zou daaraan worden geopereerd, maar de operatie is uitgesteld vanwege het coronavirus.”

Motivatie

Redenen genoeg om de marathondroom voorlopig even uit te stellen, zou je zeggen. Maar zo zit Gulum niet in elkaar. „Ik bleef gemotiveerd om te lopen en om mijn grenzen te verleggen. In de afgelopen maand heb ik bij elkaar 230 kilometer gelopen. Ik vind het belangrijk om in beweging te blijven, al weet ik ook wel dat een marathon lopen niet erg gezond is.” Toch is het dat laatste wat hij komende vrijdag gaat doen, met start en finish bij zijn eigen huis. „Eerst loop ik via Westzaan naar Assendelft. Dan sla ik bij het station af in de richting van Uitgeest. Van daaruit loop ik verder naar Krommenie en Wormerveer. Dan door naar de Zaanse Schans en via De Kalverhoek naar Zaandam. Daar loop ik over de Den Uylbrug en uiteindelijk weer richting Koog. Dat is bij elkaar zo’n 42 kilometer.” Onderweg wordt hij gesteund door zijn goede vriend Rasit Elibol, die de hele route meefietst.

Gulum kijkt uit naar vrijdag, al heeft hij wel een dubbel gevoel. „Ik had natuurlijk liever een normale marathon gelopen. Maar ik heb gewoon de drang om dit te doen.” Hij loopt vrijdag een speciale liesbreukband om en gebruikt pijnstillers. De Zaankanter hoopt de tocht binnen vier uur te voltooien. „Het belangrijkste is uitlopen. De laatste kilometers zal ik op karakter moeten lopen.” Of hem dat lukt of niet, de drang om zijn grenzen te verleggen blijft bestaan. „Ik wil volgend jaar de 60 kilometer van Texel lopen.”

Net binnen