Premium

Vakantiehuisje voor een euro? Zaanstad zet hulp voor minima op een rijtje op nieuwe website, want veel regelingen zijn niet erg bekend

Vakantiehuisje voor een euro? Zaanstad zet hulp voor minima op een rijtje op nieuwe website, want veel regelingen zijn niet erg bekend
Zaanstad

Een vakantiehuisje voor een euro? Het kan bij de Vakantiebank. Het is een van de relatief onbekende regelingen voor kleine inkomens die Zaanstad bij elkaar heeft gezet op een nieuwe website www.geldwijzer.zaanstad.nl

Er zijn veel fondsen en regelingen die niet erg bekend zijn. Zo bestaat de mogelijkheid om voor een kleine bijdrage mediation in te huren voor het oplossen van arbeidsconflicten of familiezaken.

Of kan een bijdrage gevraagd worden voor een uitvaart. Voor kinderen zijn er verschillende fondsen die helpen bij het betalen van sport, muziekles of schoolreisjes. Of een box om een leuk verjaardagsfeestje te geven.

De regelingen en fondsen zijn op de nieuwe website overzichtelijk gerubriceerd. De gemeente weet dat het aanbod niet compleet kan zijn en vraagt aanbieders die niet gemeld worden, zich te melden.

Geld over

Veel hulpfondsen bestaan al lang maar aan het eind van het jaar blijft er vaak geld over. De gemeente probeert al lang om de mogelijkheden onder de aandacht van de doelgroep te krijgen.

,,Voor mensen met een laag inkomen is er in Zaanstad veel ondersteuning’’, zegt wethouder Songül Mutluer. ,,Maar we merken dat nog niet iedereen dit altijd goed weet te vinden. Dat is zonde, want het kan voor deze inwoners echt een verschil maken. Door de regelingen beter zichtbaar en vindbaar te maken, willen we meer mensen bereiken die dit hard nodig hebben.”

In Zaanstad zijn 7.700 huishoudens die op of onder het minimuminkomen leven, 13 procent van de kinderen groeit op in armoede.

Verzamelplaats

Een verzamelplaats met regelingen was onder andere de wens van inwoners zelf, omdat ze nu vaak op verschillende plekken moeten zoeken naar informatie over ondersteuning. Maar ook hulpverleners en de Sociaal Wijkteams kunnen de website gebruiken om inwoners die bijvoorbeeld digibeet zijn of de Nederlandse taal niet goed spreken, te wijzen op de mogelijkheden.

Aan een vakantie voor een euro zijn wel wat voorwaarden verbonden. Het mag maar een keer in drie jaar, aan het boeken is een inkomenstoets verbonden en de motieven van de vakantieganger moeten passen bij die van de Vakantiebank. Verder worden gaste geweerd die eerder niet verschenen zijn op een gereserveerde accommodatie of zich misdragen hebben.