Premium

Advocaat: dodelijk schot was noodweer. Amsterdammer (25) verdacht van doodslag op Beverwijker Burak Arslan in centrum Haarlem

Advocaat: dodelijk schot was noodweer. Amsterdammer (25) verdacht van doodslag op Beverwijker Burak Arslan in centrum Haarlem
Bloemen en kaarsen voor de doodgeschoten Burak Arslan (29).
© Archieffoto United Photos
Haarlem

De 25-jarige Amsterdammer die op 22 januari in Haarlem Burak Arslan doodschoot, heeft volgens zijn advocaat gehandeld uit noodweer.

Verdachte Bas V. wordt door het openbaar ministerie doodslag ten laste gelegd, bleek maandag tijdens een pro-formazitting. V. liet verstek gaan in de Haarlemse rechtbank.

Volgens zijn advocaat Alexander Admiraal wilde de Amsterdammer zich die avond verdedigen tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal op de Gedempte Voldersgracht, vlakbij de Jopenkerk.

V. dacht drugs te gaan verkopen, terwijl het latere slachtoffer hem daarvan met geweld wilde beroven, is de lezing van de verdediging. In de ogen van Admiraal was sprake van noodweer of noodweerexces.

Het was niet de bedoeling van V. om Arslan om het leven te brengen, aldus de raadsman. ,,Mijn cliënt vindt het heel erg’’, zei Admiraal tijdens de zitting. ,,Hij wou dat hij de tijd terug kon draaien.’’

Het OM stelt dat de Amsterdammer de 29-jarige Beverwijker opzettelijk van het leven heeft beroofd. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Zo moeten nog uren aan tapgesprekken worden uitgewerkt en wordt gewerkt aan een reconstructie met camerabeelden van de route die verdachte en slachtoffer die bewuste avond hebben afgelegd.

Op aandringen van advocaat Admiraal wordt ook nog een getuige bij de rechter-commissaris gehoord. Hij is verplicht een verklaring af te leggen. Volgens Admiraal is deze man de enige persoon die aanwezig was bij het fatale schietincident.

Op 16 juli staat opnieuw een pro-formazitting over de zaak op de rol. V. krijgt ook dan nog geen strafeis te horen. De Amsterdammer, die nog in zijn proeftijd van een eerdere veroordeling zat, heeft verboden vuurwapenbezit bekend.

Bij de pro-formazitting waren ook de moeder en broer van het slachtoffer aanwezig. Hun advocaat Charlotte Bijl kondigde aan namens de nabestaanden een schadevergoeding te gaan eisen.

De voorzitter van de rechtbank richtte zich aan het einde van de zitting tot de moeder en broer van Arslan. Zij kon zich voorstellen dat de twee een onbevredigend gevoel hebben overgehouden aan de zitting. De rechter legde uit dat het nog even duurt voor de zaak wordt afgerond. ,,De rechtbank begrijpt dat dit voor u heel moeilijk is.’’

Twee weken na zijn overlijden werd voor Arslan een stille tocht gehouden.

Lees ook: Eén verdachte zaak-Arslan op vrije voeten

Lees ook: Monumentje in Haarlem voor doodgeschoten Beverwijker, eigenaar van snackbar in Wijk aan Zee: ’Je stapt zo in een politieserie’