Premium

Wie mag de tweede islamitische basisschool van Zaanstad oprichten? De gemeente moet waarschijnlijk kiezen

Wie mag de tweede islamitische basisschool van Zaanstad oprichten? De gemeente moet waarschijnlijk kiezen
Yusuf Altuntas van SION betreurt dat er twee aanvragen voor een islamitische school zijn. Hij vindt dat de Stichting Sahar Zaanstad zich zou moeten terugtrekken.
© ANP
Zaanstad

Er blijken niet één, maar twee initiatieven te bestaan voor een tweede islamitische basisschool in Zaanstad. Waarschijnlijk moet de gemeente kiezen.

De ene aanvraag was al een tijd bekend en is afkomstig van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SION), die al scholen heeft in Hoorn en Amsterdam. De andere aanvraag is van de vorig jaar opgerichte Stichting Sahar Zaanstad.

Het bestuur van SION bestaat vooral uit leden van de internationale Turkse organisatie Milli Görüs (‘Nationale Visie’), die als behoorlijk conservatief bekend staat. Directeur Yusuf Altuntas stelt desondanks een islamitische school voor ogen te hebben die los staat van religieuze stromingen of politieke richtingen.

Volgens hem kreeg SION van verschillende kanten het verzoek om een school te beginnen in Zaanstad. ,,We zijn benaderd door belangrijke lokale stakeholders, zoals een Marokkaanse moskee, de Somalische vereniging, de Syrische gemeenschap.’’ Contacten met Milli Görüs in Zaandam waren er natuurlijk al. Met de grote Turkse staatsmoskee Sultan Ahmet in Poelenburg heeft Altuntas zelf contact gelegd.

Over de andere aanvrager, de Stichting Sahar Zaanstad is nog niet veel bekend. De bestuurders zijn drie vrouwen met Marokkaans aandoende namen, waarvan sommigen in het basisonderwijs werken. Ze laten weten op dit moment geen tijd te hebben voor een interview.

Waarschijnlijk moet de gemeente een keuze maken, want het is de vraag of er ruimte is voor drie islamitische basisscholen in Zaanstad. Altuntas heeft geprobeerd de andere aanvrager over te halen zich terug te trekken. ,,We hebben twee keer met elkaar gesproken. Ik heb gezegd: een van ons moet zich schikken, want drie islamitische basisscholen in Zaanstad is niet haalbaar.’’ Maar Stichting Sahar wil zich niet terugtrekken, en Altuntas denkt daar ook niet over. ,,Ik heb niet de indruk dat ik de aanvraag moet intrekken. Ik heb veel ervaring met onderwijs en het opzetten van scholen, die andere aanvrager niet.’’

De tot nu toe enige islamitische basisschool in Zaanstad, de Horizon in Zaandam-Zuid, heeft een moeilijke tijd achter de rug. In 2016 werden veel leerlingen van Turkse komaf van school gehaald, in verband met een vanuit Turkije geëxporteerd politiek-religieus conflict. Inmiddels telt De Horizon weer meer dan driehonderd leerlingen.

Altuntas zegt open te staan voor samenwerking met de Horizon en die school niet in het vaarwater te willen zitten. ,,Zeker niet, dat zou niet collegiaal zijn. De tweede school moet ergens anders in Zaanstad komen.’’ het algemeen stelt hij: ,,Ik ben bezig met onderwijs, niet met politiek, en ik heb er geen zin rekening te houden met naar hier geëxporteerde dogma’s en gevoeligheden.’’