Premium

Sportscholen gaan buiten aan de slag: ’Ook al regent het, we gaan gewoon door’

Sportscholen gaan buiten aan de slag: ’Ook al regent het, we gaan gewoon door’
De sporttoestellen van CrossFit 1693 in Wervershoof staan tijdelijk buiten.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Fitnesscentra blijven tot 1 september op slot, bleek uit de laatste persconferentie van minister-president Mark Rutte, maar buiten sporten mag wel. CrossFit 1693 in Wervershoof en SN Sports Club in Medemblik zijn deze week weer begonnen. Hun leden gaan buiten aan de slag.

„De laatste tijd heb ik veel thuistrainingen aangeboden, maar ik merkte toch dat mijn klanten graag weer gezamenlijk wilden trainen”, vertelt Tamas Bravik van Crossfit 1693. „Na de laatste persconferentie werd duidelijk dat volwassenen buiten weer mogen trainen, mits zij 1,5 meter afstand houden en de groep uit maximaal tien sporters bestaat. Daar kon ik wel wat mee. Ik heb op internet veel gelezen over de coronaregels en vooral gekeken naar hoe we wel kunnen sporten: buiten, met 1,5 meter afstand en maximaal tien sporters. ”

Parkeerterrein

De trainingen van Crossfit 1693 vinden daarom voorlopig buiten op het parkeerterrein van de sportschool plaats en de deuren van de fysieke sportschool blijven op slot. „We gaan met acht leden tegelijk aan de gang. Iedere deelnemer heeft een eigen vak met een valmat. We trainen met ons eigen lichaamsgewicht en kleine materialen zoals gewichten.”

Om alles in goede banen te leiden, moeten leden zich inschrijven voor de trainingen. Er doen minder sporters tegelijk mee. Ook zijn de lessen ingekort, om ’kruisbestuiving van het virus’ tegen te gaan. Leden kunnen niet op locatie naar de wc of omkleden. „We hebben die scheiding heel duidelijk gemaakt, en letten goed op.”

„Bij crossfit trainen we ’functioneel’. Dat wil zeggen dat je spiergroepen traint die je in het dagelijks leven veel nodig hebt, bijvoorbeeld voor het dragen van boodschappentassen en bij het traplopen. Hier is juist in tijden van corona veel behoefte aan. Daarnaast moeten we ook van onze coronakilo’s af.”

Crossfit 1693 heeft om en nabij de 100 leden. Vrijwel allemaal hebben ze een abonnement. Vanwege de beperkingen door het coronavirus heeft Bravik zijn leden aangeboden om tijdelijk 50 procent te betalen. „Mijn klanten zijn in deze tijd eigenlijk mijn sponsoren. Tien procent is sinds het uitbreken van het virus afgehaakt. Een kleine groep betaalt 50 procent (omdat ze bijvoorbeeld zelf minder inkomsten hebben) en de rest 100 procent van het zijn of haar abonnementsprijs. Daar ben ik heel erg blij mee.”

De les van dinsdagochtend begon goed, met een lekker zonnetje, maar halverwege trok er een donkere wolk over. Regel en hagel kwamen naar beneden. „We zijn gewoon doorgegaan. Dat hoort een beetje bij de sport.”

Ook SN Sports in Medemblik is biedt sinds deze week buiten fitness aan voor volwassen leden. „We hebben verschillende sportapparaten naar buiten verplaatst. Per uur kunnen hier nu tien sporters aan de gang”, vertelt Stefan Poppelier.

Spuitbus

„Bij binnenkomst krijgen onze leden een spuitbus uitgereikt, waar ze de attributen na gebruik mee moeten reinigen. In vakken van twee bij twee meter gaan ze daarna individueel aan de slag.” Dat blijkt in de praktijk nog wel eens een beetje moeizaam te gaan, vooral bij de jongere leden. „Die komen samen naar de sportschool om te gaan fitnessen. Ze gebruiken de apparaten om en om. Dat mag nu dus niet meer.”