Premium

Jubileumeditie wielerkoers Maartendijkse Acht zal ooit een keer worden gehouden

Jubileumeditie wielerkoers Maartendijkse Acht zal ooit een keer worden gehouden
De Maartendijkse Acht is al jaren een begrip in de wielerwereld maar de jubileumeditie moet nog even op zich laten wachten.
© Archieffoto Studio Kastermans
Maartensdijk

Het had zaterdag 16 mei een feest moeten worden in Maartensdijk. Het wielerspektakel Maartendijkse Acht stond voor de vijftigste keer op het programma, maar het coronavirus zorgt ook hier voor een afgelasting. ,,Wanneer weet ik niet, maar de jubileumeditie zal ooit een keer worden gehouden”, zegt Jan Westbroek namens de organisatie.

De naam van de koers verwijst naar het parkoers met acht bochten dat door het dorpshart slingert. Er zijn organisatoren die twijfelen of de vijftigste editie ooit gehouden gaat worden en dat daardoorMaartensdijker Kyle Agterberg de boeken in zou gaan als laatste winnaar ooit. Hij schreef de 49ste editie op 18 mei 2019 namelijk op zijn naam.

De altijd positieve secretaris Jan Westbroek, ziet de toekomst ook somber is ,,De wereld staat nu op zijn kop. Kijken naar de toekomst is er momenteel niet bij. Onze sponsors bestaan uit horeca-gelegenheden en ZZP’ers, die krijgen het hierna erg moeilijk. En dan gaan ze echt geen wielerronde meer sponsoren Als ze wegvallen is het over.”

De Maartendijkse Acht is een van de oudste wielercriteriums van Nederland. De koers overleefde alle achterliggende moeilijke periodes. Waar andere rondes moesten stoppen bleef in Maartensdijk de wedstrijd staan. Hilversum, Bussum, Soest, Naarden, Huizen, Spakenburg,Vreeland, Nederhorst den Berg, Weesp, Breukelen en Maarssen zijn al jaren wielerrondes uit vervlogen tijden.

De organisatie wordt aangevoerd door een bestuur van vier man. Naast Westbroek zijn dat Maarten van Dijk, Dirk van der Heide en Patrick Agterberg. Het kwartet houdt zoveel mogelijk in egen beheer en kan rekenen op steun van wielertoerclub Tempo uit Soest. Zo houden de bestuursleden persoonlijk contact met de sponsoren en wordt er normaliter een week voor de koers door achtduizend brievenbussen een speciale krant over het evenement gegooid.

Westbroek kwam in 1997 bij de organisatie. Net op het moment dat de ronde ook niet gehouden kon worden. Waar nu het coronavirus een streep door het evenement deed zetten was het toen de bouw van het winkelcentrum. ,,Wielerliefhebbers uit het dorp zaten 51 jaar terug in een café en besloten dat ook hun dorp een ronde moest krijgen. Ze waren helemaal weg van de Acht van Chaam en wilden ook zoiets”, zegt de 49-jarige Maartensdijker, die niet zo snel een andere ronde weet, die al zo lang bestaat.

Veel nationale toppers trokken jaarlijks naar Maartensdijk voor de sterk bezette wedstrijd. Hilversummer Hans Voorn, een van de sterkste criteriumrijders van Nederland, stond 25 keer aan de start maar wist geen enkele keer de ronde op zijn naam te schrijven.

Westbroek moet er niet aan denken dat zijn speeltje, zoals hij het zelf noemt, nooit meer georganiseerd gaat worden. ,,Bij Tempo zijn het veel ouderen die de club, na het wegvallen van de wedstrijdtak, in leven houden. Het vrijwilligerswerk wordt wel minder maar dat is logisch. Wij zullen misschien ook wel uit onze eigen gemeenschap mensen moeten zoeken. Dat wordt moeilijk. Ik weet niet of er volgend jaar wel een ronde is. Maar die vijftigste editie zal toch echt een keer worden verreden.”

Net binnen