Premium

FC Volendam kreeg tijdens videocall over promotie/degradatie drie keer nul op rekest

FC Volendam kreeg tijdens videocall over promotie/degradatie drie keer nul op rekest
De periodetitel leverde FC Volendam niets op
© Foto Orange Pictures
Zeist

Eric Gudde en Jean Paul Decossaux beseften al tijdens de eredivisie-call van 24 april dat de uitkomsten voor sommige clubs een heel bittere pil zouden zijn. Maar de KNVB-directeuren zeiden geen mogelijkheden te zien hier sportief op in te spelen. Het elf pagina’s tellende verslag van de digitale bijeenkomst is in handen van De Telegraaf.

Goed beschouwd konden ze niet anders, zo oordeelden de KNVB-directeuren tijdens de videocall. Zo had de KNVB wat betreft de te verdelen Europese plaatsbewijzen rekening te houden met de richtlijnen van de UEFA. Maar óók de nationale regels dienden toegepast te worden, zo werd daaraan toegevoegd, waarmee onduidelijkheid werd gecreëerd.

Dat Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II de Europese toegangsplaatsen dik hadden verdiend op basis van die 75% gespeelde wedstrijden, zorgde voor woede bij FC Utrecht, dat nummer vijf Willem II op de ranglijst had kunnen achterhalen als de club het inhaalduel met Ajax zou hebben gewonnen.

Maar FC Utrecht was niet de enige club die totale onbegrip toonde, zo blijkt uit de uitgelekte online-vergadering. Ook diverse eerstedivisionisten trokken fel van leer, waarbij de ‘zekere’ promotiekandidaten SC Cambuur en De Graafschap niet de enige verbolgen clubs waren.

Zo kreeg FC Volendam, vertegenwoordigd door Keje Molenaar, tot drie keer toe nul op het rekest. Het voorstel van Molenaar om met de andere periodewinnaar NAC en de nummer zestien van de eredivisie te loten om één plek op het hoogste niveau werd door de KNVB naar de prullenbak verwezen, omdat promotie op sportieve gronden zou moeten worden afgedwongen en niet via een lot.

De Volendammers dan automatisch te laten deelnemen aan de play-offs van het seizoen 2020/’21 was eveneens onbespreekbaar, omdat de KNVB sportieve prestaties uit een ander seizoen niet wil laten meewegen. En tot slot bleek een nacompetitie tussen NAC, Fortuna Sittard en FC Volendam onwenselijk en onmogelijk. Met de teleurstelling van NAC en FC Volendam zou wel iets kunnen worden gedaan bij de oprichting van een solidariteitsfonds. De toenmalige NAC-directeur Luuc Eisenga kreeg vergelijkbare antwoorden als Molenaar.

Frank van Mosselveld was namens RKC Waalwijk duidelijk in de call en vroeg zich af in hoeverre de KNVB de mening van andere clubs over promotie en degradatie moest laten meewegen. Van Mosselveld betoogde dat daar een bepaalde subjectiviteit in. Hij vond dat er geen conclusies mochten worden getrokken, omdat de competities niet waren geëindigd. De KNVB legde vervolgens uit waarom er toch een raadpleging zou komen. Van Mosselvelds vraag welke invloed die zou hebben, werd beantwoord met de vraag dat dit afhankelijk zou zijn van hoeveel clubs er zouden meedoen.

Hans Martijn Ostendorp (De Graafschap) confronteerde Gudde en Decossaux met het feit dat de ranglijst bij de Europese verdeling zwaarder weegt dan bij promotie/degradatie. Volgens de KNVB is dat zeker niet zo bedoeld als het daarop lijkt.

ADO Den Haag had bij monde van Mohamed Hamdi moeite met de sneltreinvaart van de voetbalbond en vroeg zich af waarom er binnen twee uur over het lot van vier clubs moest worden beslist. Gudde en Decossaux zeiden dat het proces al op 7 april in gang was gezet. De keuze om geen kampioen aan te wijzen, maar eventueel wel degradanten verbaasde Hamdi.

Net als De Graafschap zette SC Cambuur (Ard de Graaf) vraagtekens bij de mogelijkheid de Europese tickets wel via de ranglijst te verdelen en de promotie-/degradatieplaatsen niet. De KNVB beriep zich op de richtlijnen van de UEFA.

Thijs van Es verweet de KNVB namens FC Utrecht dat compleet niet helder hoe de KNVB tot de bepaling van de ranglijst is gekomen en vroeg zich af of er transparant is gehandeld en op basis van objectiviteit. Hij vond het raar dat de KNVB sprak over vereniging, solidariteit en democratie, terwijl er via notities werd gewerkt en volgens hem nooit is gezocht naar de beste oplossing. Robert Eenhoorn (AZ) vroeg zich af waarom er bij de Europese tickets niet naar draagvlak werd gezocht en bij de promotie en degradatie wel.

Nadat het ’verdict’ was uitgesproken, sputterden van Ostendorp (De Graafschap), Gerard van den Belt (Cambuur) en Van Es (FC Utrecht) nog tegen. Maar zonder succes. De drie ploegen stapten naar de rechter.

Net binnen