Premium

Basisonderwijs start maandag, maar personeel laat zich amper zien in ’coronateststraat’ op Alkmaarse ijsbaan

Basisonderwijs start maandag, maar personeel laat zich amper zien in ’coronateststraat’ op Alkmaarse ijsbaan
De coronateststraat van de GGD op de Alkmaarse ijsbaan De Meent.
© Archieffoto Erna Faust
Alkmaar

Er is onder onderwijs- en kinderdagopvangpersoneel tot dusverre weinig animo om zich te laten testen op corona in de ’drive-in’ van de GGD Hollands Noorden op ijsbaan De Meent in Alkmaar.

,,We hebben vanuit die hoek enkele aanmeldingen voor de teststraat ontvangen, maar het betreft geen stormloop’’, aldus GGD-woordvoerder Derk Burger.

Open

Basisscholen en kinderopvangcentra gaan vanaf maandag weer open. Vanwege het coronavirus konden wekenlang alleen kinderen van ouders met vitale beroepen daar langs worden gebracht.

Keelslijm

De GGD heeft tot en met begin mei in totaal 1186 personen met klachten in haar teststraat op de ijsbaan bemonsterd. Dit gebeurt door neus- en keelslijm af te nemen. Daarvan zijn er 113, oftewel bijna tien procent, positief op corona getest.

,,Het leeuwendeel daarvan is zorgpersoneel. Medewerkers van zorgcentra, verpleeghuizen, uit de thuiszorg en de gehandicaptenzorg’’, weet Burger. ,,Gemiddeld komen er vijftig personen per dag langs.’’

Sportclubs

De doelgroepen die via hun werkgever gebruik kunnen maken van de teststraat zijn sinds de start op 6 april telkens uitgebreid. De laatste groepen die erbij zijn gekomen, zijn medewerkers van onderwijsinstellingen en kinderopvangcentra plus jeugdtrainers van sportclubs.