Lintjes live uitgereikt in een lege raadszaal: ’Het doet pijn dat we dit nu niet kunnen vieren’

De opengeklapte blauwe kistjes met de versierselen.
© Foto Ron Pichel
Velsen

Geen zaal vol genodigden en gedecoreerden die onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis waren gelokt omdat ze een lintje krijgen. In plaats daarvan een lege raadszaal, 21 blauwe koffertjes met daarin de versierselen. En een paar televisiecamera’s waarmee live de ceremonie wordt uitgezonden.

Kozen bijna alle gemeenten in Nederland vrijdag ervoor om de gedecoreerden bellen en ze zo te feliciteren met hun onderscheiding, Dales vond dat wat afstandelijk. Dus ging het anders. ’Een beetje op zijn Velsens’, zegt Dales in de rechtstreekse uitzending op RTV Seaport en Facebook. ,,Ik sta in een bijna lege raadszaal, behalve een paar cameramensen, is hier verder bijna niemand’’, verzucht burgemeester Dales als de uitzending net is afgetrapt. ,,Heel jammer. Het voelt ook heel gek om hier geen gedecoreerden met hun gezin, familie en vrienden te hebben. Dat kan helaas niet. Het doet pijn dat we dit nu niet persoonlijk kunnen vieren.’’

Nog voordat de uitzending van start is gegaan, reageert Anjo de Looze op Facebook dat vast ook wel alle zorgmedewerkers dit jaar onderscheiden worden. Hij wordt op zijn wenken bediend door de burgemeester even later in de uitzending. Tenminste een beetje dan. Dales: ,,Ik zou heel graag alle zorgmedewerkers, schoonmakers, onderwijs, politie, handhavers en de opvang een lintje opspelden maar dat gaat helaas niet.’’ Toch zet de burgervader zo de ’helden’ in het zonnetje.

Veel gedecoreerden

Velsen spant wel de kroon met het aantal van 21 gedecoreerden. En eerder werden al drie inwoners onderscheiden: een totaal van 24 dus dit jaar. ,,Ik ben nu tien jaar burgemeester, niet alleen in Velsen, maar ik heb nog niet zo’n hoog aantal meegemaakt. Het maakt me trots dat we zoveel mensen hebben in onze gemeenschap die zich inzetten voor de ander’’, zei Dales. In een hoekje van het beeldscherm is een tolk bezig om in gebarentaal de woorden van de burgemeester over te brengen. Als een soort lokale ’Irma’, die de afgelopen tijd de persconferenties van Rutte opluistert, doet doventolk Alice Zwaal dat in Velsen.

Steeds als Dales een vers Lid in de Orde van Oranje Nassau virtueel heeft onderscheiden, loopt een ambtenaar naar een van de 21 blauwe kistjes en doet die symbolisch open zodat de onderscheiding het daglicht kan aanschouwen. Alleen nog geen warm vrijwilligerslichaam waar de koninklijke onderscheiding op kan rusten. Dat komt nog later dit jaar als het goed is bij een speciale bijeenkomst. Na een klein uur is de uitzending afgelopen. De Nederlandse vlag verschijnt in beeld en het Wilhelmus klinkt.

Ivo Laan

Net binnen