Man uit Zaanstad voor rechter voor lastigvallen gezin ex-baas, dreigde met gooien zoutzuur in gezicht van dochter

Man uit Zaanstad voor rechter voor lastigvallen gezin ex-baas, dreigde met gooien zoutzuur in gezicht van dochter
Oude Wetering

Het waren hele heftige bedreigingen waarmee de 32-jarige Saad S. uit Zaanstad het leven van zijn ex-baas uit Oude Wetering en diens gezin op zijn kop zette. Zo dreigde hij bij de dochter van de man zoutzuur in het gezicht te gooien. Dinsdag vroeg hij de rechter in hoger beroep via een beeldverbinding om clementie omdat hij nooit van plan zou zijn geweest het ook echt te doen.

„Als ik uw dochter te grazen neem en ik gooi zoutzuur over haar gezicht dan gaat zij lijden en dan gaat u ook lijden.”

Dat zou de verdachte gezegd hebben tegen zijn oud-werkgever tijdens een van de dreigtelefoontjes. Het openbaar ministerie (OM) beschuldigt hem ervan het meisje bedreigd te hebben met een verkrachting, ook tijdens een belletje aan het gezin.

In een mail dreigde S. bovendien zoutzuur te gooien over de echtgenote van zijn voormalige werkgever. Om zijn bedreigingen kracht bij te zetten, stuurde hij het gezin ook nog foto’s van verminkte slachtoffers die met zoutzuur waren overgoten.

Afpersing

Saad S. probeerde met de bedreigingen zijn oud-werkgever af te persen. Hij eiste van hem een bedrag van 48.500 euro. De rechtbank vond het ’een gruwelijke manier van bedreigen’ en veroordeelde S. in 2016 tot een celstraf van 18 maanden, en tot een gedwongen behandeling in een tbs-kliniek.

Tegen het vonnis ging de bedreiger in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag. Via een beeldverbinding vroeg S. de hogere rechters dinsdagochtend om clementie. „Ik was nooit van plan om over te gaan tot die daden”, zei hij erover.

Hij ziet wel in dat hij te ver is gegaan en is bereid zich te laten behandelen. Dat zou dan wel moeten gebeuren zonder dwangverpleging in een tbs-kliniek. Zijn advocaat vroeg om een milde vorm van tbs, waarbij de verdachte na korte tijd weer op vrije voeten kan komen.

Het OM heeft er geen enkel vertrouwen in. De aanklager eiste bij het hof opnieuw dat S. tbs met dwangverpleging krijgt, naast een celstraf van 18 maanden.

Uitspraak is over twee weken.