Premium

FC Volendam doet voorstel aan KNVB. NAC, FC Volendam en RKC moeten loten om plek in eredivisie voetbal. ’Een aanvaardbaar sportief alternatief’, vindt Keje Molenaar

FC Volendam doet voorstel aan KNVB. NAC, FC Volendam en RKC moeten loten om plek in eredivisie voetbal. ’Een aanvaardbaar sportief alternatief’, vindt Keje Molenaar
Boy Deul aan de bal voor FC Volendam tegen Go Ahead.
© Archiefforo
Volendam

Om te voorkomen dat het betaalde voetbal in het grootste juridische wespennest ooit terecht komt, moet de KNVB vrijdag mogelijk noodgedwongen besluiten om het seizoen 2019-2020 in de eredivisie en eerste divisie ongeldig te verklaren.

In afwachting van de afwikkeling van het onvoltooide seizoen in de eredivisie en eerste divisie nemen tal van clubs met juristen aan hun zijde hun stellingen in en gaan scenario’s rond hoe het seizoen 2019-2020 in hun ogen moet eindigen en hoe 2020-2021 moet starten.

Het is niet vreemd dat de doorgewinterde jurist Keje Molenaar, ex-international en directeur externe betrekkingen bij FC Volendam, zich als eerste heeft uitgesproken over nietigverklaring van beide profcompetities. Elk ander oordeel van de KNVB over het kampioenschap, deelname aan de (voorronde) Champions League, (voorronde) Europa League, promotie en degradatie resulteert in een maandenlang advocatengevecht.

RKC en ADO Den Haag zullen niet zonder miljoenencompensatie naar de eerste divisie afdalen. Waarom zullen SC Cambuur en De Graafschap een jaar eerste divisie accepteren terwijl ze op een promotieplaats staan? FC Utrecht zal proberen voorronde Europa League af te dwingen na het bereiken van de KNVB-bekerfinale terwijl de club Willem II kon passeren op de ranglijst als de inhaalwedstrijd thuis tegen Ajax zou zijn gewonnen?

Het lijkt een enorm hoofdpijndossier voor de KNVB. Echter, het Zeister apparaat kan als autonome organisator van de eredivisie en eerste divisie (na raadpleging van betrokkenen en Centrale Spelersraad) zelf een onpartijdig eindoordeel vellen over de afwikkeling.

In de ogen van diverse clubs hebben directeur Eric Gudde en consorten een dikke onvoldoende gescoord tijdens de coronacrisis, maar met een salomonsoordeel over de afhandeling van het seizoen 2019-2020 kan Gudde revanche nemen.

Hem staat één ding te doen: een streep door de hele competitie zetten, alle wedstrijden ongeldig verklaren en het seizoen 2019-2020 als niet gespeeld beschouwen. Het is de enige objectieve beslissing, die een onafhankelijke organisatie als de KNVB kan nemen zonder te worden bedolven onder rechtszaken. Aan de huidige onvoltooide competities kan niemand rechten ontlenen.

Een niet onbelangrijke grond voor het compleet schrappen van alle uitslagen door de KNVB is dat dezelfde bond reeds op 31 maart hetzelfde heeft gehandeld voor een miljoen leden in het amateurvoetbal. Voor het profvoetbal kan de bond zodoende niet meer om deze situatie heen. Bij een onvoltooide competitie: stoppen en opnieuw beginnen, zoals amateurdirecteur Jan Dirk van der Zee objectief en in redelijkheid besloot.

De keuze voor dit meest zuivere vonnis zal sommige clubs goed uitkomen, maar anderen juist veel pijn doen. SC Cambuur en De Graafschap lopen verwachte promotie mis, RKC en ADO ontlopen verwachte degradatie en met de eindstand van 2019 als startpunt voor het seizoen 2020-2021 speelt kampioen Ajax (voorronde) Champions League, net als PSV. Feyenoord en AZ mogen zich evenals FC Utrecht als winnaar van de playoffs in 2019 inschrijven voor de Europa League.

Juist AZ, vaak aangehaald als voorbeeldclub, komt er het meest bekaaid vanaf bij vernietiging van het lopende seizoen. Het bijzonder aantrekkelijke voetbal wordt onvoldoende beloond en de kans op de landstitel en voorronde Champions League ontnomen.

Net binnen