Premium

Afvallig lid vissersfamilie kan miljoenen ’cashen’ na rechterlijke uitspraak

Afvallig lid vissersfamilie kan miljoenen ’cashen’ na rechterlijke uitspraak
Katwijk

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de gefortuneerde vissersfamilie Parlevliet uit Katwijk haar afvallige lid Dirk junior (40) moet uitkopen uit het bedrijf waarin het familiekapitaal is ondergebracht. De onderlinge verhoudingen zijn zo verziekt dat het gezamenlijke vermogen, dat wordt geschat op 122 miljoen euro, niet langer bijeen kan blijven. Dirk Parlevliet junior zou aanspraak kunnen maken op een kwart van het geld.

Na de oorlog richtte Dirk Parlevliet senior het vissersbedrijf Parlevliet & Van der Plas op met twee vrienden. Het bedrijf werkt voor een groot deel vanuit IJmuiden.

Het bedrijf werd een mondiale speler, en boekte in 2018 een omzet van maar liefst 1,3 miljard euro. Nico Parlevliet (62), de zoon van Dirk senior, ving enkele jaren geleden 122 miljoen euro voor zijn aandeel in de succesvolle onderneming. Dit familiekapitaal bracht hij onder in het financiële vehikel NMP Beheer.

Lees ook: Familieruzie bij Parlevliet om 122,5 miljoen euro

Familiekapitaal

Zijn zoon Dirk junior kreeg een aandeel van 25 procent in NMP Beheer. De drie andere kinderen van Nico kregen ieder hetzelfde aandeel in het vermogen. Vader Nico bleef echter een belangrijke stem houden in NMP Beheer. Hij waakte ervoor dat het familiekapitaal bijeen zou blijven.

Dirk junior wilde echter zijn eigen weg gaan. Dat werd hem door ’pater familias’ Nico Parlevliet niet in dank afgenomen. Een door de rechter aangestelde onderzoeker schetste hoe tijdens een familiebijeenkomst Nico met een wilde armbeweging de koffiekopjes door de vergaderkamer liet vliegen.

Dirk Junior, die volgens RTL Z binnen het familiebedrijf genoegen moest nemen met een baantje als vorkheftruckrijder, zou ook zijn buitengesloten van aandeelhoudersvergaderingen van NMP beheer.

Verstoorde relatie

De rechtbank in Den Haag vindt dat uit deze gebeurtenissen kan worden afgeleid dat de verhoudingen tussen Dirk Junior en de rest van zijn familie ernstig zijn verstoord.

De relatie tussen Dirk Junior en zijn vader Nico is volgens de rechters zelfs ’onoverkomelijk beschadigd’. Dat bleek volgens de rechtbank duidelijk uit de grimmige sfeer tijdens de zitting in de zaak, waarbij de parketpolitie zelfs moest worden opgetrommeld.

De rechtbank vindt dat onder deze omstandigheden van Dirk Parlevliet junior niet langer kan worden gevergd dat hij aandeelhouder blijft in NMP Beheer. Zijn broer en twee zussen zullen hem daarom, via hun eigen bedrijven, moeten uitkopen. De rechtbank stelt nog wel een deskundige aan. Die gaat bepalen of het familiekapitaal nog steeds 122 miljoen euro waard is.

Gerechtshof

Overigens loopt er over die 122 miljoen euro ook nog een rechtszaak tussen Nico Parlevliet en diens eigen broer Diek Parlevliet.

Volgens Nico is hij op onrechtmatige wijze gedwongen om voor dat bedrag zijn aandeel in het Parlevliet & Van der Plas-concern van de hand te doen. Het bedrag van 122 miljoen was bovendien te laag. Deze rechtszaak ligt nu bij het gerechtshof.