Politiek Stede Broec houdt slag om de arm: Is parkeren op nieuw terrein Dirk de Wit wel openbaar?

Politiek Stede Broec houdt slag om de arm: Is parkeren op nieuw terrein Dirk de Wit wel openbaar?
Vooraanzicht van het pand dat Dirk de Wit wil bouwen aan de Hoofdstraat om het parkeerprobleem in de wijk op te lossen.
Bovenkarspel

Is er zekerheid dat de nieuwe parkeerplaatsen die Dirk de Wit creëert achter het te bouwen appartementencomplex openbaar zijn? En hoe zit het met de versnippering in de buurt?

Die slagen om de arm hield de politiek van Stede Broec gisteravond tijdens de eerste digitale commissievergadering sinds de uitbraak van het coronavirus. Digitaal vergaderen, het kwam met wat horten en stoten op gang. Het was voor sommigen even zoeken naar de chatfunctie of goed in beeld komen, maar hand op steken bleek ook te werken. En vooral: dempen van de luidspreker tijdig opheffen.

Alleen hamerstukken gaan door naar de raadsvergadering en zo kon het gebeuren dat alle fracties instemden met de bouw van acht veelbesproken patiowoningen op de plek van het voormalig uitvaartcentrum aan de Thea Beckmanweg. Er was zelfs waardering voor het plan (PvdA/GL) en vreugde dat er in deze tijden wat gebouwd kan worden (VVD). Al bleef ODS moeite houden met de achtste woning.

Meer vraagtekens riepen de plannen van Dirk de Wit om op de plek van een al geruime tijd leegstaand bedrijfpand aan de overkant van de modezaak een appartementencomplex neer te zetten. Niet zozeer vanwege de zes huurwoningen die hier komen, als wel vanwege de parkeerplaatsen erachter. Want zijn die alle 19 - op eigen grond achter het pand - wel openbaar, vroeg Ellen Dudink (ODS) zich af.

Lees ook: Plan voor appartementen en vooral extra parkeerplekken tegenover modezaak Dirk de Wit in Bovenkarspel

Ook een zorg bij Peter ten Hove (OP), die net als CDA’er John Kok tevens vragen had over ’versnippering’ van het gebied. Het modebedrijf heeft immers ook de naastgelegen schoenenzaak opgekocht. Wat gebeurt er als deze plannen niet integraal worden meegenomen. Wethouder Bart Nootebos onderstreepte dat die toekomstplannen nu niet aan de orde zijn. Slechts de al lange tijd bestaande plannen voor uitbreiding van parkeergelegenheid, zowel voor eigen klanten als voor de buurt.

Ook waren er vragen over het betrekken van overbuurman het Vereenigingsgebouw - dat immers activiteiten organiseert - bij het bouwplan. Met hen is (nog) niet gesproken, maar Nootebos zag slechts meerwaarde. ,,Overdag parkeren bezoekers hier, ’s avonds bewoners.’’ Niettemin hielden de drie fracties nog even hun kruit droog.