Premium

Onderweg: Met hun woonschip ’Liefdevol op koers’ varen Jan Vestering (72) en Gretha Pietersma (66) door het land. En nooit verveelt het. ’Op het water leeft het altijd’

Onderweg: Met hun woonschip ’Liefdevol op koers’ varen Jan Vestering (72) en Gretha Pietersma (66) door het land. En nooit verveelt het. ’Op het water leeft het altijd’
Alkmaar

Crisis of niet, met de eerste lentedagen meert ook de recreatievaart weer aan in Alkmaar. Zo ook de tot woning omgebouwde dekschuit van Jan Vestering en Gretha Pietersma.

Aan de Bierkade hebben ze een mooi plekje met uitzicht over de haakse bocht in het Noordhollands Kanaal. ’s Morgens horen ze hoe de stad ontwaakt. De vogels, de kerkklokken in de oude binnenstad, het eerste verkeer. Zo valt er - waar dan ook - altijd wel wat te genieten op het water, verzekert Gretha. „Op het water leeft het altijd.”

Jan is in z’n overall aan de motoren aan het sleutelen. Gewoon wat onderhoud voordat over een paar dagen de reis in zuidelijke richting wordt voortgezet naar het Alkmaardermeer en Amsterdam.

Jan werkt ook nog op het water. Hij is kapitein op de luxe cruiseschepen op de Rijn. Mooie baan. „Veel afwisseling, altijd weer andere types aan boord. Veel Amerikanen en Australiërs die een paar weken Europa doen.”

Alleen nu dus ’even’ niet. Ook deze markt is stilgelegd door de coronacrisis. Kan Jan mooi even op zijn eigen woonschip aan de slag. Stilzitten kan hij nu eenmaal niet.

Sinds 2007 speelt het leven van Jan en Gretha zich op het water af. Gretha’s nagelnieuwe appartement in Leeuwarden, de stacaravan, hun kruisertje: het ging destijds allemaal in de verkoop om de ’opgebouwde dekschuit’ van het bouwjaar 1956 te kopen. Een schip met geschiedenis. Ooit waren er ladingen hout mee vervoerd. Tijdens Sail Amsterdam in 2010 herkende iemand het schip als de schuit waarmee zijn ’Ome Gerrit’ nog had gevaren.

Gretha en Jan sloopten het interieur en bouwden er een moderne, zelfvoorzienende woning in. De naam ’Z’n laatste klus’ verdween. ’Te deprimerend’ vonden ze. ’Op koers’, leek Gretha al een stuk positiever. Maar het werd uiteindelijk ’Liefdevol op koers’. „Dat vond Jan leuker”, zegt Gretha. „Hij is veel romantischer dan ik.”

Dik zestien jaar geleden leerden Jan en Gretha elkaar kennen, beiden na een gestrande relatie. Gretha had panne met de auto, Jan kwam toevallig voorbij en stopte om te helpen. Van het een kwam het ander.

Jan bleek een avontuurlijke geest te hebben. Dat sprak Gretha aan. „Hij doet wat er in hem opkomt. Gaat wel eens mis, maar saai is het nooit. Jan zit nergens mee. Hij heeft een keer een week lang met Duitsers rondgevaren. Voor de reis hoorde ik een van de passagiers zeggen: ’Mein Gott, der Mann sprecht kein Deutsch!’. Een week later werd hij op handen gedragen. Hij maakte zich gewoon verstaanbaar in zijn eigen mengeling van Engels, Nederlands en Duits.”

Gretha komt uit Friesland. Jan is een boerenzoon uit de Beemster. Na een half leven in de handel, ontdekte hij op latere leeftijd het leven op het water. Met Gretha haalde hij de vaarbewijzen die nodig zijn voor een 21 meter lang woonschip. Daarna voegde hij daar zijn papieren voor de Rijnvaart aan toe en werd kapitein op de luxe toeristenschepen. In het seizoen helpt Jan ook wel eens mee bij de Amsterdamse grachtenrondvaart.

De maritieme manifestatie Sail Amsterdam is vaste prik voor Gretha en Jan. „Vijf en tien jaar geleden hebben we ook met de vloot meegevaren”, zegt Jan. „Machtig mooi was dat. Dit jaar wordt het augustus gehouden. Hopelijk gaat het allemaal door.”

Gretha en Jan zijn vaak zo’n drie maanden aaneen aan het varen. Vele mooie stukken van Nederland en Duitsland hebben ze vanaf het water gezien. Binnendoor naar Zuid-Frankrijk is een droom die ze misschien volgend jaar - als het coronatijdperk voorbij is - nog eens uit willen laten komen. Veel meer valt er niet te wensen, vindt Jan. „Ik heb nu wel genoeg rij- en vaarbewijzen. Moet ik er soms ook nog een vliegtuigbrevet bij halen? Over mijn oude dag wil ik niet nadenken. Ik vind dat je in het leven altijd met enthousiasme door moet blijven gaan. Niet nu al zeuren over dingen die je mogelijk straks nog krijgt.”