Verdachte liquidatiezaak komt vrij vanwege angst om corona

Alexander Gilles werd in de Troelstralaan in Zaandam doodgeschoten.

Alexander Gilles werd in de Troelstralaan in Zaandam doodgeschoten.© Archief

Jeannine Verhagen
Zaandam

Een van de verdachten in een grote liquidatiezaak wordt de komende drie maanden geschorst uit voorarrest, zo besloot de rechtbank Noord-Holland dinsdag. Hamza el H. (25) uit Uithoorn heeft astma en bronchitis en de rechtbank vindt dat zijn persoonlijk belang vanwege de coronacrisis zwaarder moet wegen dan het belang van strafvordering. Drie andere verdachten in deze zaak blijven wel vastzitten.

Lees ook: Wie bracht Alexander Gillis om in Zaandam? ’Weinig mensen wisten verblijfplaats slachtoffer liquidatie’

El H. wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie, die zich zou hebben beziggehouden met liquidaties. Hij zit een jaar in voorarrest. ,,Ik heb het geestelijk en lichamelijk heel zwaar. Mijn astma is hier veel erger geworden.'' De rechtbank volgt met de schorsing van El H. het verzoek van diens advocaat. Die had aangevoerd dat deze verdachte kwetsbaar is voor het coronavirus en in detentie een groter gevaar loopt op besmetting dan in zijn eigen huis.

De rechtbank Noord-Holland buigt zich naar verwachting pas in 2021 inhoudelijk over de zaak. In september gaat de onderzoeksrechter aan de slag met onderzoekswensen van de raadslieden, zoals het horen van getuigen.

De serie moorden was volgens justitie onderdeel van de Mocro-war, waarbij diverse rivaliserende groepen sinds 2012 in Amsterdam over en weer moorden plegen. Een van de omgebrachte personen had niets met de bendes te maken. Het ging om een vergissing, die Stefan Eggermont, een onschuldige burger uit Amsterdam, in juli 2014 met de dood moest bekopen. Alex Gillis werd op 20 februari 2014 om het leven gebracht in Zaandam en Massod Amin Hosseini werd in september 2014 vermoord in Amsterdam-Osdorp. Justitie verdenkt een aantal van de verdachten ook van een liquidatiepoging op Wensley Gillis op 24 juli 2014.

Amsterdammers Iliass K. (32) en Gökhan C. (32) en de onlangs in Dubai opgepakte Khalid J. (34), blijven wel vastzitten. K. en C. zitten al twee jaar in voorarrest. Hun advocaten vroegen om schorsing van de voorlopige hechtenis. Ze vinden dat de twee al veel te lang in voorarrest zitten. De situatie in de gevangenis zou door het coronavirus gevaarlijk zijn, zo betoogden de raadslieden. ,,Het is geen doen'', zei K. ,,Je loopt hier vlak langs elkaar in die smalle gangen.'' De rechtbank wees de schorsingsverzoeken af vanwege de ernst van de verdenkingen.

Lees ook: Doodgeschoten man in Krommenie was verdachte 'vergismoord'

Lees ook: Iliass K. stuurde aanslag bij Telegraaf aan: criminelen kregen opdrachten uit de gevangenis

Lees ook: Zaak rond moord op Alex Gillis in Zaandam dijt verder uit

Net binnen