Premium

Benzine en diesel steeds goedkoper in West-Friesland

Benzine en diesel steeds goedkoper in West-Friesland
Corine Bakkum Pastoor gooit haar auto vol diesel bij Esso langs de A7 in Benningbroek. ,,Ik kijk niet wat het kost. Ik moet gewoon tanken.’’
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Veel West-Friezen werken noodgedwongen thuis. Met de laptop op de keukentafel. En jengelende kinderen in huis. Ideaal is anders. Dat vinden zeker ook de pomphouders in de regio. Door de sterk gezakte vraag naar brandstof is de benzineprijs al met zo’n dertig procent gezakt. Al is dit natuurlijk een voordeel voor de West-Friezen die nog wel de weg op moeten.

Al weken geleden, voordat de coronacrisis uitbrak, daalden de brandstofprijzen. Dat kwam doordat Rusland en Saoedi-Arabië vanwege hun concurrentiestrijd, ook met de Verenigde Staten, extra olie gingen produceren.

In plaats van dat het hierdoor drukker werd aan de pomp, werd het door de uitbraak van het coronavirus juist rustiger. De prijs voor een vat ruwe olie zakte afgelopen weken tot onder de 25 dollar. De Amerikaanse president Trump sprak afgelopen donderdag de hoop uit dat Saoedi-Arabië en Rusland hun concurrentiestrijd zullen staken.

Pomphouders hier hebben intussen benzine en diesel tegen hogere prijzen ingekocht dan de huidige verkoopprijs. Veel hogere brandstofprijzen zitten er voorlopig niet in, nu de economie, en daarmee het transport en het vervoer, fors krimpt. Er wordt niet naar het werk gereden, maar ook niet naar familie en vrienden.

Helft minder omzet

„Wij hebben tegen de vijftig procent minder omzet”, vertelt Dick-Jan Marees in Kolhorn. Zijn brandstoffenbedrijf Avia Marees exploiteert en bevoorraadt ruim zestig tankstations, in met name Noord-Holland en Friesland. „Al je nu een voorraad brandstof hebt liggen, kost dit geld.”

Het is marktwerking van vraag en aanbod in optima forma. „Normaal spelen wij het spelletje om brandstof zo goedkoop mogelijk in te kopen en zo duur mogelijk te verkopen”, doceert Marees. „We verlagen onze prijzen nu bijna dagelijks.” Dat er tegelijk verschillende benzine- en dieselprijzen in West-Friesland zijn van Avia-tankstations, komt volgens de directeur omdat hij ook naar de prijzen kijkt van concurrenten in de directe omgeving.

Winstmarge stabiel

Marees zegt zijn benzine en diesel nu ook goedkoper in te kopen. Een vat ruwe olie kost ruim twintig dollar, maar omdat die nog bewerkt moet worden voor de brandstof aan de pomp, kost een vat hem veel meer. „Onze winstmarge blijft redelijk stabiel”, vertelt Marees wel. Maar omdat er veel minder wordt verkocht, zakt de totale winst intussen flink.

Waarbij nog eens komt dat de verkoop van eten en drinken op de tankstations ook in elkaar is gezakt. „Wat nu gebeurt is uitzonderlijk. Al hebben we ook in 2008 meegemaakt dat de brandstofprijs met vijftien cent kelderde, toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder ging”, weet Marees nog. „Het is nu een kwestie van incasseren en het uitzingen totdat er weer betere tijden zijn. Het maakt niet uit in welke handel je nu zit. Dit raakt iedereen.”

Een blik op de prijzen van verschillende pompstations in West-Friesland leert dat die de afgelopen weken nagenoeg overal gedaald zijn. Zoals bij Esso in Enkhuizen, waar deze vrijdag 3 april benzine 1,50 euro per liter kostte en diesel 1,26 euro. Waarmee dit verkooppunt nog lang niet de goedkoopste in de regio is. Al staan niet alle klanten daarbij stil: „Wat is het hier goedkoop, hè!”, zegt een man deze vrijdag tijdens het tanken.

Aanmerkelijk goedkoper is Tinq langs het Keern in Zwaag, die deze vrijdag 1,42 voor benzine rekent en 1,20 voor diesel.

„Wij waren voorheen Gulf, maar sinds juni 2018 Tinq”, vertelt pomphouder Jeffrey den Boer. „We zijn het goedkoopste in de gemeente Hoorn”, zegt hij stellig. Bijna dan. Want Supertank langs de Van Aalstweg heeft vrijdag 1,42 voor benzine en 1,17 voor diesel op het bord staan.

Nog mazzel

„De coronacrisis scheelt mij zestig procent omzet”, zegt Den Boer. „Doordat ik ook een garage heb voor onderhoud aan auto’s, houd ik mijn hoofd nog boven water. De eerste week met de coronamaatregelen was het nog redelijk druk, maar vorige week kakte het helemaal in. Als je als bedrijf geen buffertje heb, ga je er nu aan. En dan hebben wij pomphouders nog de mazzel dat we nu open mogen blijven. We zitten nu in de coronacrisis, maar straks in de economische crisis.”

Nog goedkoper is momenteel de Esso langs de A7, bij de Broerdijk in Benningbroek. Een liter benzine kost hier deze vrijdag 1,40 voor benzine, een liter diesel 1,13. Corine Bakkum Pastoor uit Twisk heeft hier geen weet van als ze haar auto bij deze Esso vol diesel gooit: „Ik tankte altijd thuis bij ons bedrijf, dus lette ik nooit op de brandstofprijs. Ik tank nu bij de pomp, maar ik kijk nog steeds niet wat het kost. Ik moet gewoon tanken.”

Actuele prijzen in regio

Op veel plekken in Nederland kon je twee weken geleden al benzine tanken voor 1,50 euro of iets minder per liter benzine (euro 95) en diesel voor 1,20-1,30 euro per liter. Op 11 maart waren de prijzen al flink gezakt in West-Friesland:

Tinq in Zwaag vroeg toen 1,50 voor benzine en 1,20 voor diesel. Tinq langs de A7 in Abbekerk vroeg 1,48 voor benzine en 1,16 voor diesel. Esso langs de A7 in Benningbroek 1,54 voor benzine en 1,20 voor diesel. Esso in Enkhuizen rekende een paar weken geleden 1,62 voor benzine en 1,32 voor diesel. Avia in Lutjebroek vroeg toen 1,51 voor benzine en 1,25 voor diesel, terwijl Tamoil in Spanbroek 1,54 voor benzine rekende en 1,22 voor diesel.

Een rondgang langs dezelfde tankstations door deze krant leverde vrijdag 3 april de volgende overwegend verder gezakte brandstofprijzen op:

Tinq langs het Keern in Zwaag: 1,42 voor benzine, 1,20 voor diesel. Tinq langs de A7 in Abbekerk: 1,47 voor benzine, 1,23 voor diesel. Esso langs de A7 in Benningbroek: 1,40 voor benzine, 1,13 voor diesel. Esso langs de Dolfijn in Enkhuizen: 1,50 voor benzine, en 1,26 voor diesel. Avia langs de P.J. Jongstraat in Lutjebroek: 1,43 voor benzine, en 1,22 voor diesel. Tamoil langs de Spanbroekerweg in Spanbroek: 1,44 voor benzine, 1,22 voor diesel.

Ter vergelijking nog enkele prijzen van 3 april bij tankstations in de regio om aan te geven dat de prijzen bepaald niet overal gelijk zijn: Tinq langs de Houterweg in Hem: 1,45 voor benzine, 1,23 voor diesel. Supertank langs de Van Aalstweg in Hoorn: 1,42 voor benzine, 1,17 voor diesel. Argos langs de Oostergouw in Zwaag: 1,44 voor benzine, 1,22 voor diesel. Texaco langs AC de Graafweg in Opmeer: 1,47 voor benzine, 1,24 voor diesel.

Voor alle genoemde prijzen geldt dat er bijna nog een eurocent bij komt, omdat de volledige literprijzen 0,9 cent hoger zijn dan hier voor het gemak is vermeld

olieprijsbrent3003.pdf

Net binnen