Man hoest langdurig in gezicht agent bij aanhouding in Soest: zes weken cel en 500 euro schadevergoeding

Man hoest langdurig in gezicht agent bij aanhouding in Soest: zes weken cel en 500 euro schadevergoeding
Soest

Een 43-jarige man uit Apeldoorn is tijdens een supersnelrechtzitting vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken en het betalen van een schadevergoeding van 500 euro. De man hoestte bij zijn aanhouding langdurig in het gezicht van een agent. In tijden van corona staat daar een zware straf op.

De aanhouding van de man vond woensdag plaats in de Rubenslaan in Soest. De agenten waren naar een woning gereden omdat zij meerdere meldingen hadden gekregen van geluidsoverlast. Toen de agenten bij het huis kwamen, zagen ze door het raam hoe de man stond te schreeuwen.

De man weigerde zich te identificeren en werd daarom aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette hij zich. Toen de politiemensen hem uiteindelijk richting de politieauto kregen, draaide hij zich om naar een van de agenten en hoestte langdurig in zijn gezicht. Tijdens de reis naar het politiebureau bleef de man hoesten, maar eenmaal in de cel stopte dat.

De man dreigde dus niet met corona, maar dat werd wel zo opgevat, stelt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. „Hij heeft het niet expliciet gezegd of er mee gedreigd. Maar in deze tijd houd je daar wel rekening mee en agenten hebben die angst ook”, aldus de zegsvrouw.

Toen de man zich vrijdag voor de rechter moest verantwoorden, werd hem dan ook zware mishandeling en geweld tegen een ambtenaar in functie ten laste gelegd. Een zware eis, maar dus in relatie met het coronavirus. „Dat heeft hopelijk ook een afschrikkende werking. Doe dit vooral niet”, aldus de woordvoerster.

De officier van justitie vroeg daarom zes weken cel een een schadevergoeding van 500 euro. De rechter ging hierin mee.

Een 34-jarige man uit Almere staat volgende week ook voor een rechter. Hij werd in een Albert Heijn in zijn woonplaats betrapt bij winkeldiefstal. Hij hoestte in de richting van de winkelmedewerkers die hem vasthielden. Daarbij riep hij: „Ik heb corona en nu hebben jullie het ook.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.