Acht militairen op onderzeeboot marine besmet met corona; Zr. Ms. Dolfijn keert terug naar Den Helder

Casper Duin
Den Helder

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn heeft haar reis nabij Schotland afgebroken omdat acht van de 58 bemanningsleden het COVID-19-virus hebben of hadden.

Zondag zijn vijftien militairen met milde griepverschijnselen getest om vast te stellen of zij als gevolg van het virus antistoffen hebben aangemaakt. Dat bleek uiteindelijk bij acht militairen het geval.

De onderzeeboot vaart momenteel van Schotland naar Den Helder en komt daar eind deze week aan. Dat is twee weken eerder dan verwacht. De bemanning gaat in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

Binnen 48 uur moet nader onderzoek uitwijzen of de militairen die zijn getest het virus nog steeds hebben. Zondag was er een persoon met koorts en hoestklachten. Eerder vertoonden andere bemanningsleden ook dergelijke verschijnselen.

’De militairen maken het verder goed. De bemanning is er rustig onder’, zo meldt de Koninklijke Marine.

Vorige week werd al bekend dat een met corona besmette Belgische militair in Den Helder aan land is gebracht. Hij is een opvarende van het Belgische fregat Leopold I dat op 18 maart in de haven in Den Helder lag. Naar nu blijkt, zijn zeker twintig onderhoudsmedewerkers van de Koninklijke Marine tegelijk met de Belgische man aan boord van de Leopold I geweest. ,,Onze artsen hebben alle betreffende personen gesproken’’, vertelt woordvoerder Paul Middelberg. ,,En gevraagd naar hun fysieke gestel, of zij gezondheidsklachten hebben. Volgens mijn eerste informatie was dat niet het geval. Ze worden allen gemonitord.’’

Net binnen