Premium

Nibud waarschuwt: ’Stop nou met zoveel online bestellen’

Nibud waarschuwt: ’Stop nou met zoveel online bestellen’

Het Nibud heeft een extra krant uitgebracht met tips voor mensen wier inkomen afneemt door de coronacrisis. „Hoe sneller je in actie komt, hoe beter het is”, zegt directeur Arjan Vliegenthart. „Het is verleidelijk om nu je thuis zit online te gaan shoppen, maar neem nou wat tijd om je financiën op orde te brengen.”

De krant van het budgetinstituut staat sinds woensdag op hun website. Het Nibud wil, nu we nog aan het begin van de coronacrisis staan, handvatten delen waarmee financiële problemen door een terugval in inkomsten hopelijk voorkomen kunnen worden. „Veel zzp’ers en mensen met een oproepcontract zien hun inkomen nu sterk teruglopen”, constateert Vliegenthart. „Zij moeten snel op zoek naar andere bronnen van inkomsten, zoals de inkomenssteun voor werknemers en zzp’ers, en hun uitgaven omlaag brengen. Daar willen wij hen bij ondersteunen.”

Inzicht

Meer inzicht krijgen in de inkomsten en uitgaven, zoeken naar maandelijkse besparingen, snel aan de bel trekken als je de rekeningen niet meer kunt betalen en niet te veel uitgeven zijn de voornaamste adviezen. De tips liggen redelijk voor de hand, geeft Vliegenthart toe: „Het is geen rocket science. Maar het geeft mensen in deze onzekere tijden wel het idee dat ze zelf iets kunnen doen om financiële problemen te voorkomen.”

Vliegenthart ziet in zijn eigen omgeving dat veel mensen het verplichte thuisblijven aangrijpen om online te shoppen: „Pakketbezorgers hebben het drukker dan ooit, hoor ik. En ook veel winkels spelen met aanbiedingen in op de crisis. Daar maak ik mij wel zorgen over. Je wordt verleid om geld uit te geven, terwijl het misschien verstandiger is om te sparen.”

Het Nibud raadt ook aan om hulp te zoeken als er geldstress is. Wie geen rust en ruimte in het hoofd heeft, doet ook vaker een niet-noodzakelijke impulsaankoop en kan minder makkelijk plannen maken voor de langere termijn, schrijft het budgetinstituut in zijn krant.

Overstappen

Geen tip van het Nibud, maar wel een aanrader: gebruik de tijd die je verplicht binnen zit om de vaste lasten tegen het licht te houden. Overstappen van energieleverancier en telecomaanbieder kan best een aardig voordeel opleveren.

Dat geldt ook voor verzekeringen. Ben je niet misschien dubbel verzekerd, en heb je alle dekking nog wel nodig? Is jouw polis nog wel de juiste voor jouw situatie?

Wees daarbij wel voorzichtig: een nieuwe verzekeraar hoeft je niet te accepteren. Zeg de oude verzekering daarom pas op als een nieuwe verzekeraar jou als klant heeft geaccepteerd.

De Nibud-krant kunt u HIER bekijken.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!