Premium

Huurder van professionele henneploods in Heerhugowaard wordt niet voor 475.000 euro ’geplukt’, maar hoeft slechts 750 euro aan criminele verdiensten terug te betalen aan de staat

Huurder van professionele henneploods in Heerhugowaard wordt niet voor 475.000 euro ’geplukt’, maar hoeft slechts 750 euro aan criminele verdiensten terug te betalen aan de staat
In een wietplantage in Heerhugowaard zijn in 2016 zevenhonderd hennepplanten aangetroffen.
© Archieffoto ANP
Heerhugowaard

Vanwege criminele verdiensten uit wietteelt vanuit een bedrijfsloods in Heerhugowaard hing hem jarenlang een ontnemingsvordering van ruim 475.000 euro boven het hoofd. Nu hoeft een 42-jarige Haarlemmer in het kader van de zogeheten Plukzewet nog maar 750 euro ’wederrechtelijk verkregen voordeel’ aan de staat terug te betalen.

De hennepkwekerij werd op 22 juni 2016 door de politie ontmanteld. De ruimte werd door de verdachte gehuurd, er stonden op dat moment tenminste zevenhonderd wietplanten in.

Sleutel

Omdat justitie vermoedde dat er meerdere oogsten zijn geweest en de Haarlemmer volgens getuigenverklaringen een sleutel had, vrijwel dagelijks aanwezig was, verbouwingen heeft verricht en de boel in de gaten hield, werd hij eerder door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 180 uur werkstraf plus een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Daarbij stelde het openbaar ministerie hem in het vooruitzicht dat de Haarlemmer ruim 475.000 euro winst moest afdragen.

Dekmantel

De verdachte ging in hoger beroep, stelde dat hij onder dwang alleen een huurcontract heeft getekend en dat hij slechts als dekmantel voor de daadwerkelijke hennepkwekers heeft gefungeerd. Hij zou hiervoor een paar honderd euro hebben gekregen.

Onvolledig

Het gerechtshof in Amsterdam sprak hem, mede omdat het politie-onderzoek onvolledig zou zijn geweest, begin dit jaar vrij van de wietteelt en achtte de Haarlemmer alleen medeplichtig. Volgens het hof is onvoldoende vastgesteld dat de man een grote betrokkenheid had bij de hennepplantage.

In de ogen van de raadsheren hebben de criminelen flink moeten investeren in de kwekerij in Heerhugowaard en is het niet aannemelijk dat de man daarbij een prominente rol heeft gespeeld. Hij was destijds immers verslaafd aan harddrugs en kampte met grote financiële problemen.

Innen

Justitie stelde op basis van die uitspraak het bedrag dat zij ziet als criminele verdiensten en wil innen danig bij naar 750 euro. De rechtbank legde de Haarlemmer die betalingsverplichting vervolgens ook op.