Slowaakse Mario en Poolse Agnieszka werken ondanks corona door in West-Friese tulpen: ’Het is hier net zo veilig’

Slowaakse Mario en Poolse Agnieszka werken ondanks corona door in West-Friese tulpen: ’Het is hier net zo veilig’
Mario en Agnieszka tussen de tulpen bij Germaco in Bovenkarspel: ,,De familie bezoeken met Pasen, dat gaat ook al niet door.”
© Foto Mediahuis / Martin Menger
Bovenkarspel

Het heeft maar eventjes door hun hoofd gespeeld, om weer terug te gaan naar Polen. Mario Hmilanski uit Slowakije en zijn vriendin Agnieszka Wosniak uit Polen werken echter gewoon door in de tulpen: „Het is hier net zo veilig.”

Ze kennen wel de verhalen van hun collega’s en andere landgenoten, die als seizoenswerkers in West-Friesland verblijven. Die wilden de afgelopen week liefst terug richting Polen. ,,Maar ze werden in Duitsland tegen gehouden”, vertelt Mario. ,,Niet een uurtje, maar iets van tien uur lang. Een deel is daarom weer naar Bovenkarspel gegaan.”

Daar komt nog bij dat de mensen die eenmaal in Polen terecht zijn gekomen, in de regel zeker 1e dagen in afzondering moeten blijven. ,,Dus dan hebben ze nog niks aan die dagen thuis.”

Terwijl in een van de kantines van tulpenbedrijf Germaco in Bovenkarspel een Poolse nieuwszender op de tv klinkt - het woord ‘Wirusem’ is wel te vertalen als virus’ - vertellen Agnieszka en Maria dat ze het hier ook naar de zin hebben. ,,Daarnaast zitten wij met het probleem dat ik uit Slowakije kom, lacht Mario,voorheen docent geschiedenis. ,,Dus wat doen we dan als we toch naar de familie willen? Met Agnieszka mee naar Polen, of naar mijn familie? En mogen we dan nog wel de grens tussen die twee landen over?”

Overal maatregelen

Net als veel landgenoten hadden Maria en Agnieszka ook vastomlijnde plannen om bijvoorbeeld met de Paasdagen de familie op te zoeken. ,,Dat is dus ook al geschrapt”, vertelt Agnieszka. ,,Verder is er niet eens zo’n groot verschil tussen hier zijn of in m’n eigen land: overal gelden de corona-maatregelen. Dan kan ik net zo goed hier werken. Wel jammer dat je dan op je vrije dag weinig leuks kan doen.” Mario: ,,een beetje auto rijden, dat is het.” Op de Poolse zender wordt een overzicht gegeven van wirusem Covid-19 in alle landen van Europa. vanAgnieszka : ,,Corona? bah!’’