Premium

Woningstichting: Instellingen vragen voor cliënten van buiten Den Helder met voorrang huurwoning

Woningstichting: Instellingen vragen voor cliënten van buiten Den Helder met voorrang huurwoning
Nancy List: Geen probleemgevallen uit andere gemeenten halen.
© Gemeente Den Helder/Peter van aalst
Den Helder

Steeds meer instellingen vangen in Den Helder zorgcliënten van buiten de marinestad op. Woningstichting Den Helder waarschuwt voor het ’importeren’ van een groeiende zorgvraag en een grotere kans op problemen en overlast.

Gemeentebelangen maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft er vragen over gesteld aan burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Nancy List: „Wij hebben vernomen dat organisaties in Den Helder trajecten hebben opgezet waarvoor kansarme probleemjongeren uit bijvoorbeeld Almere, Lelystad en Amsterdam worden gehaald. Onder hen jeugdige Antillianen die gedurende één tot anderhalf jaar met zorggeld en subsidies vanuit het sociaal domein van de gemeente Den Helder worden begeleid. Vervolgens worden zij naar onder meer Woningstichting verwezen met de eis dat zij een huis moeten hebben. Sociale huurwoningen liggen in den Helder niet bepaald voor het oprapen. Wij maken ons, gezien eerder problemen in Den Helder met Antilliaanse jongeren, ernstig zorgen om deze ontwikkeling.”

Hoeveel geld

Haar fractie wil onder meer weten welke stichtingen worden gesubsidieerd en hoeveel geld zij krijgen. List wil ook weten hoeveel probleemjongeren het afgelopen jaar per instelling naar Den Helder zijn gehaald en waarom de gemeente daarvoor heeft gekozen. Gemeentebelangen is ook benieuwd naar hoeveel van zulke jongeren de afgelopen drie jaar een bijstandsuitkering heeft aangevraagd. Ten slotte vraagt de fractie of het college ook vindt dat het oneerlijk is als zulke jongeren met voorrang een woning krijgen, terwijl anderen op de wachtlijst staan.

Expliciet

Woordvoerster Marion van den Broek van Woningstichting zegt dat sommige instellingen expliciet hebben gevraagd om hun cliënten met voorrang te helpen aan een woning. „Wij voelen ons echter niet vrij om de namen van deze instellingen bekend te maken.”

Wat de Helderse corporatie vooral zorgen baart is dat steeds meer instellingen zich ook richten op cliënten van buiten de regio en hen in Den Helder opvangen en begeleiden. „Daarmee wordt feitelijk het probleem van een groeiende zorgvraag en een grotere kans op problemen en overlast naar Den Helder geïmporteerd.”

Drie instellingen

Gemeentebelangen noemt in de schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders drie instellingen: Beacura, De Klimop en het Leger des Heils.

Priscilla Gerard, voorzitter van Stichting Beacura, herkent haar organisatie niet in het beeld dat Gemeentebelangen schetst: „Wij vangen op dit moment één cliënt op van buiten Den Helder. Die heeft echter wel een maatschappelijke binding met de stad. Het is overigens geen kansarme jongere en niet van Antilliaanse komaf.”

De woordvoerster zegt dat haar organisatie niet aan Woningstichting heeft gevraagd om cliënten met voorrang te huisvesten.

Rijtje

Jack Backer van De Klimop zegt dat ook zijn organisatie niet thuishoort in het rijtje dat Gemeentebelangen noemt. De organisatie krijgt geen subsidie van de gemeente Den Helder en beschikt over eigen panden waar cliënten in worden gehuisvest, vertelt hij. Ook voor andere kosten die voor de jongeren moeten worden gemaakt, wordt niet bij de gemeente Den Helder aangeklopt, aldus Backer.

Leger des Heils heeft (nog) niet gereageerd.

Verkeerde lijstjes

Marion van den Broek van Woningstichting: „Ook als de opvang en begeleiding in eigen panden plaatsvindt, zullen deze zorgcliënten na afloop van hun begeleidingstraject zelfstandige huisvesting nodig hebben. Als deze zorgcliënten vervolgens als woningzoekende in Den Helder blijven, leidt dit tot meer vraag naar (sociale huur)woningen en een grotere kans dat Den Helder een nog hogere positie op de ’verkeerde lijstjes’ gaat innemen.”