Premium

Molenweid in Wieringerwaard wordt regionale corona-unit met acht bedden, mogelijkheid voor zestien opnames

Molenweid in Wieringerwaard wordt regionale corona-unit met acht bedden, mogelijkheid voor zestien opnames
De locatie Molenweid van Samen in Wieringerwaard.
© Foto Mediahuis
Wieringerwaard

Vanuit de regionale zorgorganisaties is de oproep gedaan voor een noodlocatie voor corona patiënten in de Kop van Noord Holland. Woonzorggroep Samen uit Schagen heeft hierop besloten dat Molenweid in Wieringerwaard ingericht wordt als tijdelijke noodlocatie voor corona patiënten. Voluit heet de locatie straks: VVT Covid-unit Noord-Holland-Noord, locatie Molenweid.

Vanaf maandag 30 maart aanstaande zal Molenweid gereed zijn om coronapatiënten te ontvangen. In Molenweid is op de begane grond een aparte vleugel ingericht bestaande uit acht appartementen. Hier is in eerste instantie plek voor acht coronapatiënten met een mogelijke uitbreiding naar zestien patiënten.

Positief getest

Op deze afdeling komen mensen te liggen die positief zijn getest op het coronavirus. Dit kunnen patiënten zijn die vanuit het ziekenhuis doorgestuurd worden, omdat zij aan de beterende hand zijn, maar nog niet naar huis kunnen. Het kunnen ook patiënten zijn die niet langer thuis verzorgd kunnen worden.

,,We zien dat het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus in de regio toeneemt en dat de druk op de ziekenhuizen stijgt’’, vertelt Hans Groenendijk, voorzitter Raad van Bestuur Woonzorggroep Samen. ,,Om de ziekenhuizen te ontlasten en omdat we de ruimte en mogelijkheden hebben om coronapatiënten op te vangen, stellen we een deel van Molenweid hiervoor beschikbaar.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Molenweid in Wieringerwaard wordt regionale corona-unit met acht bedden, mogelijkheid voor zestien opnames
Hans Groenendijk: ,,We willen de ziekenhuizen ontlasten.’’
© Foto Woonzorggroep Samen

Strikte isolatie

De vleugel in Molenweid wordt strikt geïsoleerd van de rest van het gebouw en heeft een eigen ingang. De medewerkers die op deze afdeling komen werken, dragen continu beschermende kleding, handschoenen en een mondmasker.

Noorderlicht

Tot op heden betekent dit nog niets voor de planning van de verhuizing van de bewoners van Noorderlicht in Hippolytushoef - dat gesloopt en herbouwd gaat worden - naar Molenweid. Groenendijk: ,,De verbouwing van Molenweid gaat gewoon door, zodat zij volgens planning kunnen verhuizen in de week van 11 tot en met 15 mei.’’

De coronapatiënten worden opgevangen op de begane grond in een geheel afgesloten en totaal geïsoleerde vleugel van Molenweid. ,,Dit betekent dat de bewoners die vanuit Noorderlicht komen geen risico lopen op besmetting”, aldus Hans Groenendijk.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.