Ecomare voert emmertjesactie om voer voor de dieren te bekostigen. ’De langdurige sluiting komt hier hard aan’

Ecomare voert emmertjesactie om voer voor de dieren te bekostigen. ’De langdurige sluiting komt hier hard aan’
Dierverzorger Rowanne Huisman voert een van de zeehonden.
© Foto Ecomare
De Koog

Ecomare heeft geen inkomsten meer door de sluiting en is een actie gestart om het voer voor de dieren te bekostigen: ’Geef een emmertje vis’. Met succes: binnen een dag werd al ruim vierduizend euro gedoneerd.

De langdurige sluiting komt hier hard aan, meldt het opvangcentrum annex museum. Ecomare is onderdeel van Stichting Texels Museum, die volgens directeur Bas van Spréw maar zes procent subsidie ontvangt. Het overgrote deel van de inkomsten wordt zelf gegenereerd. Door de coronamaatregelen komt er geen geld binnen via de entree, de excursies, het restaurant en de winkel, die normaal gesproken voor negentig procent van de inkomsten zorgen. Ondertussen gaat de zorg voor de zeehonden, bruinvissen en andere dieren gewoon door.

Via de donateursnieuwsbrief en social media heeft Ecomare mensen gevraagd of ze willen helpen. Een emmertje vis kost tien euro. Daar kan een zeehond in de opvang een paar dagen mee vooruit. De actie slaat duidelijk aan en het bericht werd vele malen gedeeld op Facebook. Naast financiële steun levert de actie ook veel morele steun op, aldus Ecomare. ,,Er wordt enorm betrokken gereageerd. Het is heel fijn om te merken dat zoveel mensen bereid zijn te helpen.’’

Werktijdverkorting

Van Spréw benadrukt dat de Stichting Texels Museum, waar ook de Oudheidkamer, vuurtoren en Museum Kaap Skil onder vallen, heel gezond is qua financiën. ,,We kunnen wel een stootje opvangen. Maar als het te lang gaat duren, is het een andere zaak.’’ Ecomare heeft werktijdverkorting aangevraagd via de NOW-regeling en gaat zich beraden op alternatieve scenario’s wanneer het museum eventueel ook vanaf 6 april nog gesloten moet blijven.

Filmpje

Om mensen toch in de gelegenheid te stellen de dieren te zien, plaatst Ecomare twee keer per dag een filmpje op Facebook. Die worden heel goed gewaardeerd. Ecomare concludeert dat een filmpje van een zeehond die van de zon geniet heel welkom is als afleiding tussen alle zorgwekkende berichtgeving.

Een emmertje vis doneren, kan via de website www.ecomare.nl.