Premium

Leerlingen van basisschool De Flierefluiter krijgen elke dag live instructie: een digitale duim omhoog voor de juf [video]

Leerlingen van basisschool De Flierefluiter krijgen elke dag live instructie: een digitale duim omhoog voor de juf [video]
Zwaag

’We missen jullie juf’, staat er in grote letters te lezen op de parkeerplaats bij De Flierefluiter. Vlak bij de deur is door de kinderen een krijtje neergelegd, zodat de leerkrachten een boodschap terug kunnen schrijven. Een heel lief gebaar, vinden ze op de basisschool in Zwaag, waar sowieso al alles in het werk gesteld wordt om zoveel mogelijk in contact te blijven met de leerlingen.

Woensdagochtend, kwart over tien. In het gebouw van De Flierefluiter hangt een serene rust. De gangen zijn leeg, geen jassen aan de kapstok en alle stoeltjes zijn ondersteboven op de tafels gezet.

Maar er wordt op de school aan de Akkerwinde wel degelijk lesgegeven. Manuela Hartman Kok neemt achter haar bureau een dictee af. ,,Grondzeil”, leest ze voor. ,,Zeg het woord, hak het woord en schrijf het woord op.” Op haar laptop is te zien hoe de leerlingen uit groep vijf, thuis aan de keukentafel, hun pen over het papier laten gaan.

Pictogrammen

Om zonder geluid met juf te kunnen communiceren worden er pictogrammen gebruikt. Heb je de uitleg begrepen? Dan steek je een virtueel duimpje de lucht in. Heeft iemand een vraag? Dan verschijnt bij diegene een tekeningetje van klappende handen in beeld.

,,Dat je het geluid van de leerlingen uit kunt zetten is wel een voordeeltje”, glimlacht Greet Ensink, die twee lokalen verder haar instructielessen inmiddels gegeven heeft. ,,Maar het is vooral handig omdat je nog wel eens wat op de achtergrond hoort. Spelende broertjes of zusjes. Of een vader die thuiswerkt en op een andere computer aan het vergaderen is. Als dat storend is kun je het uitzetten.”

Pluspunt

Ander pluspunt van het online programma Zoom waarmee op De Flierefluiter gewerkt wordt, is dat de live instructies die elke groep op een vast moment van de dag krijgt ook opgenomen worden. ,,Soms lukt het kinderen niet om mee te kijken, omdat ze op dat moment bijvoorbeeld bij de opvang zijn”, vertelt intern begeleider Marouscha Maas. ,,Dan kunnen ze de les op een later moment terugkijken.”

Leerlingen van basisschool De Flierefluiter krijgen elke dag live instructie: een digitale duim omhoog voor de juf [video]
Debby van Weerdenburg geeft in een leeg lokaal live instructie aan haar leerlingen van groep 6.
© Foto Marcel Rob

Ensink knikt. ,,Voordeel is ook dat je extra uitleg kunt geven. Een op een, of in een kleiner groepje. Dat is echt een luxe. Daarnaast zoeken we sowieso een keer in de week individueel contact met de leerlingen. Om te horen hoe het met ze gaat. Want vooral de jongere kinderen zijn soms best van slag door de hele situatie. Zo kwam er een meisje naar school, dat even door het raam wilde kijken. Om te zien of haar tafeltje er nog stond.”

Ook worden er regelmatig tekeningen of andere kunstwerkjes langs gebracht. Maas wijst naar een prikbord op de gang, waar de post is opgehangen. De ’treasure wall’ hebben ze het genoemd.

Verjaardagskaart

Op het bureau van Debby van Weerdenburg, die naast leerkracht ook ICT-coördinator is en in die rol met hulp van haar collega’s en een aantal betrokken ouders het thuisonderwijs heeft vormgegeven, ligt een kaart klaar. Voor een jarige.

,,De leerkrachten hebben ook een filmpje gemaakt dat iedereen op zijn of haar verjaardag ontvangt”, vertelt Maas. ,,En dagelijks wordt er een vlog gemaakt, om te laten zien wat er hier allemaal gebeurt. We zijn een kleine school, iedereen kent elkaar, dus zo proberen we om ook op afstand die hechte band zo goed mogelijk in stand te houden.”

Lees ook: West-Friese docenten houden leerlingen ook op creatief en sportief vlak fit