Premium

Bouwvakkers van Belgisch bedrijf werken door in De Tuunen met het risico niet terug te kunnen

Bouwvakkers van Belgisch bedrijf werken door in De Tuunen met het risico niet terug te kunnen
Bouwvakkers Margus, Ingmar, Peeter, Margus P. en Tanel werken zeven dagen per week in De Tuunen.
© Foto René Pop
Den Burg

Vijf bouwvakkers van het Belgische bedrijf Skilpod werken door in nieuwbouwwijk De Tuunen, ondanks het risico niet meer terug naar België te kunnen.

,,Echte kanjers zijn het’’, vindt Christine Groen van woningcorporatie Woontij. ,,We zijn er heel blij mee, want het is spannend.’’ België heeft de grenzen grotendeels gesloten. De regel is dat alleen ’essentieel transport’ de grens over mag naar Nederland. Dankzij een brief van Woontijdirecteur Jan van Andel werd echter toestemming verleend om de eerste vier prefabwoningen voor zorgvoorziening Het Huis van Tante Jans naar Texel te vervoeren. Die werden vrijdag geplaatst. Het is de bedoeling dat Skilpod de komende tijd nog elf woningen per schip naar het eiland vervoert.

,,Ondanks de beperkende maatregelen zetten Skilpod en medewerkers zich geweldig in om het project te realiseren’’, zegt Groen. ,,De directie van Skilpod is ongerust over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland en België en de invloed daarvan op het werk. We hebben hen ervan kunnen overtuigen dat TESO voorlopig wel blijft varen.’’

Estland

De vijf bouwvakkers, van oorsprong afkomstig uit Estland, werken zeven dagen per week in De Tuunen. Ze overnachten in een Texels hotel. Als gevolg van de coronamaatregelen wordt nu met minder mensen gewerkt aan de nieuwbouw. Daardoor is de oplevering van de type 3-woningen van het Hoekerf opgeschoven naar de eerste week van mei. De drie Vissershuizen die in Soesterberg worden gebouwd, worden volgens de laatste planning in de week van 6 april op het Nieuwe Marserf geplaatst.

Komende vrijdag worden dertien woningen op het Middenerf opgeleverd. ,,We kunnen we er geen feestelijk moment van maken, heel zonde’’, zegt Christine Groen. ,,Ze krijgen de sleutel in de deur. Maar ooit gaan we nog een knalfeest geven in De Tuunen.’’