Premium

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren
De vader van Thijs (16) en Morris (11) woont in Zwitserland. Normaal komt hij ongeveer elke maand naar Schagen toe, maar door de coronacrisis hebben ze hem al zes weken niet gezien.
© Privéfoto
Schagen

Ouders die een omgangsregeling hebben met hun ex-partner zitten door het coronavirus met vragen. Is het nog wel handig als je kind de ene week bij mama en de andere week bij papa is? Wat voor afspraken maak je? En wat als er een lockdown komt? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij omgaan met de coronacrisis.

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren
Fransisca de Boer en dochter Dana (8).
© Privéfoto

’Niet naar papa? Dat wordt een drama’

„Ze is in het weekend bij haar vader en doordeweeks bij mij”, vertelt Francisca de Boer uit Den Helder. Nog volgens het normale schema voor haar dochter Dana (8), en hopelijk kan ze dat blijven volgen. Maar is het slim om van de ene naar de andere ouder te reizen? „Ik heb het er wel voor over, want hun band is heel sterk. Je weet niet hoe lang het gaat duren. Wat als ze haar vader drie maanden niet kan zien? Dan heb ik een heel verdrietig meisje. Ze vindt nu al dat ze best weinig bij papa is, maar als dat helemaal niet kan? Dat wordt een drama. Ze mist haar vader als ze bij mij is, en andersom ook.”

„Het speelt hier wel. We hebben afgesproken om haar zo min mogelijk met anderen in contact te laten komen. En ik vroeg vandaag al even of we konden bellen. Er zijn nu toch steeds meer geruchten dat er een lockdown aan zit te komen. Haar vader woont in Alkmaar, niet hier in de buurt. Dan wordt het wel lastiger.” Wat de precieze gevolgen zijn van een eventuele lockdown, is nog onbekend (zie onderaan deze pagina).

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren
Chantal van der Maas werkt samen met zoon Jim (10) en dochter Emma (15) aan school.
© Privéfoto

’Is er een met klachten, dan maar even bij één gezin’

Ook de kinderen van Chantal van der Maas uit Schagen reizen nog heen en weer tussen hun ouders. „We doen het op de normale manier. Mijn ex-man woont in Almere met zijn gezin, en m’n oudste zoon van 19 gaat daar zelf naartoe met de trein. Hij zorgt voor gepaste afstand. En mijn dochter van 15 en zoon van 10 moeten officieel aankomend weekend naar hun vader. We hebben afgesproken woensdag of donderdag even contact te hebben of ze gaan.”

En zijn er afspraken gemaakt? „Als er daar of hier eentje met klachten is, wordt er niet uitgewisseld. Dan maar even bij één gezin, het is niet anders. We hebben vorige week al afgesproken dat we niet naar een park zouden gaan waar het druk is. Dat moet je niet doen, dan is iedereen alsnog bij elkaar. Dus hebben we afgesproken dat wij het niet doen en zij blijven ook thuis. Mijn ex-man heeft ook een pasgeboren baby, daarover is even afgesproken dat alleen de ouders de baby optillen.”

Ook bij de thuisscholing moeten de rollen verdeeld worden. „De jongste, daar kan je gewoon naast gaan zitten. Maar m’n dochter zit in havo 4, een pittig jaar. Ik kan haar niet meer overal bij helpen. Wiskunde en economie doet ze met haar vader, met mij de talen.”

Chantal hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. „We hebben het er wel over gehad. Dan zitten we met z’n vijven hier opgesloten. Het kan zijn dat mijn zoon op dat moment bij zijn vader is en daar dan misschien moet blijven.”

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren
Valentino en Chleysha reizen heen en weer tussen hun vader en moeder, die allebei in de zorg werken.
© Privéfoto

’We werken allebei in de zorg, dus moeten wel een regeling treffen’

„We hebben het er over gehad. Wat als het land op slot gaat? Hoe dan?” De kinderen van Amphora Ekkebus (13 en 8 jaar) uit Den Helder gaan nu net als altijd om het weekend naar hun vader. Dat moet ook wel, want hun ouders zijn hard nodig op hun werk. „We werken allebei in de zorg, en moeten allebei een aantal dagen per week werken, dus we moeten wel een regeling treffen. En je kan je kinderen ook niet ontnemen om hun vader te zien.”

Amphora werkt als verpleegkundige in de psychiatrie en staat op de lijst om straks bij te springen in de kliniek als collega’s ziek worden. „We delen de zorg en hij springt in als ik meer moet werken. Mocht er een volledige lockdown komen, gaan we ervan uit dat dat ook nog kan. Alleen moeten we dan waarschijnlijk een briefje bij ons hebben dat je je kinderen ophaalt.”

In het weekend bij papa, doordeweeks bij mama. Is dat nog wel handig? Vier ouders uit de Noordkop vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren
Thijs (16) en Morris (11) zien hun vader nu alleen nog via Facetime.
© Privéfoto

Vast in Zwitserland: ’Het ergste is dat je niet weet hoe lang het gaat duren’

Thijs (16) en Morris (11) zijn wel gewend hun vader iets langer niet te zien, maar dit keer duurt het wel erg lang. „De vader van mijn oudste twee jongens woont in Zwitserland en komt minimaal elke maand voor een lang weekend naar Nederland”, vertelt hun moeder Pauline Schenk. „Hij zou vorig weekend terugkomen, maar toen werden wij allemaal ziekig. Voor de zekerheid hebben we het bezoek even uitgesteld. En toen mocht hij Zwitserland niet meer uit.”

De jongens hebben hun vader nu zes weken niet gezien. „Morris was vorige week jarig en papa zou donderdag komen, vrijdag zijn verjaardag vieren en zaterdag zijn kinderfeestje. Dat ging niet door. Dat de familie niet kwam, dat was oké. Maar dat papa niet kon komen, was nog wel het ergste.”

Een knuffel geven is er even niet bij, maar gelukkig kunnen de jongens hun vader elke dag videobellen via Facetime. „Even praten, vragen hoe ’t gaat. Gisteren speelde Morris nog verstoppertje met zijn kleine zusje via Facetime. Zij verstopte zich, en Morris liep met de telefoon het huis door zodat zijn vader kon zoeken.”

Wanneer hun vader weer langs kan komen? Dat is nog onduidelijk. „Het kan zomaar oplopen naar twaalf weken of langer. Dat is ’t ergste, je weet niet hoe lang het gaat duren. Als je weet dat-ie er over vier weken weer is, dan gaat het wel. Nu is het maar afwachten.”

Achtergrond: Wat gebeurt er in geval van een lockdown?

Een lockdown, en dan? Moet je kind dan bij één ouder blijven? Hoewel minister-president Mark Rutte hoopt dat een lockdown niet nodig is, zou het een eventuele volgende stap kunnen zijn. In landen waar al sprake is van een lockdown, kunnen inwoners soms nog over straat met een speciaal briefje. Daarop moet je een geldige reden aankruisen waarom je buiten bent. In sommige landen mag het kind naar vader én moeder. Omdat elk land een eigen beleid voert, is het nog niet te zeggen of dat in Nederland ook het geval zou zijn.

Het juridisch adviesbureau De Nationale Adviesbalie krijgt veel telefoontjes van bezorgde ouders. „In de nodige internetfora roepen veel ouders al dat zij hun kind dan gewoon thuis houden. Andere ouders zijn als de dood dat zij hun kinderen dan wekenlang niet te zien zullen krijgen. Hoe we hier straks eventueel mee om moeten gaan is moeilijk te zeggen. De kans is groot dat de kinderen in dat geval inderdaad bij de ouder blijven bij wie ze op dat moment zijn. Dit kan dus betekenen dat de ander de kinderen een poosje niet ziet. Ontzettend vervelend, zowel voor jou als voor de kinderen, maar dit is overmacht.”