Premium

Voor dammers uit Obdam is anderhalve meter afstand houden een beetje moeilijk; zelfs de kleinste club moet vanwege coronavirus een punt achter de competitie zetten

Voor dammers uit Obdam is anderhalve meter afstand houden een beetje moeilijk; zelfs de kleinste club moet vanwege coronavirus een punt achter de competitie zetten
Voorzitter Nic Blankendaal, OND-lid van het eerste uur.
© Foto Martin de Haan
Obdam

Officiële cijfers over wat de allerkleinste vereniging in de regio is zijn er niet, maar het zou heel goed OND kunnen zijn. Maar hoe klein de club moge zijn, ook de Obdammer damvereniging heeft de interne competitie stilgelegd vanwege het coronavirus.

Een van de leden, Nico Konijn, gaf aan dat doorgaan te risicovol was geworden. ,,Want anderhalve meter afstand houden, leek me een beetje moeilijk. Dus heb ik voorzitter Nic Blankendaal gebeld om te zeggen dat ik niet verder wilde spelen.”

Uiteindelijk werden de resterende partijen dan ook geschrapt. ,,Dat waren er nog drie”, vertelt Blankendaal. ,,Maar het is wel beter zo.”

Waar de meeste verenigingen gedwongen waren om te stoppen vanwege het sluiten van eerst de sportvoorzieningen en later de horecagelegenheden speelde dat geen rol bij ’Obdam naar dam’. De club speelt immers al sinds de oprichting, bijna vijftig jaar geleden, bij de spelers thuis. ,,Daar zijn we denk ik best uniek in.”

In de begintijd betekende dat een vol huis. ,,Want in de eerste jaren hadden we meer dan twintig leden en zelfs promotie-/degradatie”, aldus de 79-jarige Blankendaal, die al vanaf het begin lid is.

Dat aantal is door de jaren heen gestaag minder geworden. ,,We hebben wel het nodige geprobeerd, zoals bijvoorbeeld jeugdlessen in De Brink, maar dat heeft nooit iets opgeleverd.”

Nu zijn er nog zes spelers over. In het verleden speelde de club nog lange tijd in de zogenaamde Westfriese Dorpencompetitie, met onder meer clubs uit Hoogwoud en Slootdorp ,,Maar daar werden we op een gegeven moment te klein voor. Veel toekomst hebben we niet meer”, is Blankendaal duidelijk.

Dus nu blijft het beperkt tot een onderlinge strijd in de diverse huiskamers. ,,En omdat we allemaal gepensioneerd zijn, spelen we tegenwoordig overdag. Helaas hebben we het nu moeten stilleggen, maar zolang we nog met deze groep mensen zijn, gaan we ook gewoon door in de wintermaanden. Meestal hebben we ook nog een afsluiting met de vrouwen erbij. Maar nu is het seizoen voortijdig geëindigd, dus dat zal op een later moment moeten.”

Net binnen