Premium

Emoties rond einde van restaurant Wierenga nog niet geluwd in Castricum: ’U wordt straks herinnerd als een querulant’

Emoties rond einde van restaurant Wierenga nog niet geluwd in Castricum: ’U wordt straks herinnerd als een querulant’
Wierenga aan het Bakkerspleintje.
© foto mediahuis
Castricum

De emoties rond de teloorgang van restaurant Wierenga zijn in Castricum nog niet geluwd.

Het restaurant maakte vorige week na de sluiting van de horeca bekend definitief de deuren te sluiten. Het coronavirus was de genadeklap voor de eigenaren Hella en Bob Wierenga, na drie jaar lang procederen door de bovenbuurman.

Lees ook: Wierenga gaat niet meer open, corona én juridische procedures aangespannen door bovenbuurman zijn te veel voor het Castricums restaurant

Het nieuws maakte boosheid los in het dorp. Onder meer bij bestuurslid Marianne Vollers van de Ondernemers Vereniging Castricum.

Zij schreef aan de bovenbuurman een open brief, die inmiddels in bezit is van een groot deel van de ondernemers in Castricum en van de bewoners van het Bakkerspleintje, waar Wierenga was gevestigd en waar ook de buurman woont op tweehoog.

Vollers: „Die brief heb ik al een aantal weken geleden getikt. Dat was toen Hella en Bob net na een uitspraak van de rechter bezig waren met een nieuwe bedrijfsvoering en er alweer een nieuwe brief van de advocaat van meneer binnenkwam.”

Vollers schrijft in haar brief onder meer: ’Wat zit achter deze niet-aflatende bemoeienis die zo ontzettend ver gaat? Ik stel me zo voor dat u hier acht jaar geleden bent komen wonen met het idee: we gaan wonen in een prachtig appartement, gelegen aan een plein waar altijd wat te beleven is. We gaan genieten van de gezelligheid dat een dorpsplein met zich meebrengt. U koos dan ook voor een appartement met een prachtig uitzicht over het hele plein en gelegen boven de enige horecagelegenheid. (…) En als u het dan niet zelf heeft kunnen bedenken, is er dan niemand in uw omgeving geweest die tegen u gezegd heeft dat u met deze plek wel het risico loopt op overlast? (…) U wordt straks herinnerd als een querulant. Iemand die vecht om het vechten, klaagt om het klagen.’

Teleurstellend

Vollers zegt desgevraagd dat ze de brief aanvankelijk in het huis-aan-huisblad had willen publiceren.

„Dat ging niet door, maar hij gaat nu toch rond in het dorp. Ik heb dat zelf niet gedaan. Het doet er niet toe. Ik sta er qua inhoud nog steeds achter. Ik heb met de buurman gebeld in de hoop iets te horen van medeleven met Hella en Bob. Maar nee, helaas, geen flintertje. Niet iets van ’jammer dat het zo gelopen is’, niks. Ontzettend teleurstellend.”

De bovenbuurman reageert woedend als hij om een reactie op de brief van Marianne Vollers wordt gevraagd: „Het is een smaadschrift. Er is een hetze aan de gang. Ik heb haar al aangeklaagd.”

Verder mailt hij een brief door die hij aan de buurt heeft gemaild. Het is een uitvoerige uiteenzetting van de juridische procedures van de afgelopen jaren. Hij wijst erop dat bij de koop destijds in een beding is vastgelegd dat er in de winkelpanden geen horeca zou komen met uitzondering van ’een echt restaurant’, en dat was Wierenga in zijn ogen niet.

Hij schrijft: ’De schuld ligt dus niet bij ondergetekende, maar bij Wier&Ga zelf en de verhuurder (Biesterbos en diens afgevaardigde Paula Verweij), die ondanks verzoeken niet hebben ingegrepen om nakoming van het horecabeding van huurder te eisen’.

Lees ook: Rechter: Castricums restaurant ’Wierenga Eten en Drinken’ hoeft niet aan banden gelegd

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.