Premium

Honderdduizend kliks in vier dagen; de agenda vol optredens van Ramon Stuurman uit Schagen loopt leeg, maar zijn nieuwe nummer beukt de hardcore-hitlijsten in [video]

Honderdduizend kliks in vier dagen; de agenda vol optredens van Ramon Stuurman uit Schagen loopt leeg, maar zijn nieuwe nummer beukt de hardcore-hitlijsten in [video]
Schagen

Toen het nummer dat hij met drie andere artiesten maakte dit weekend in Mexico op een feest werd gedraaid, wist Ramon Stuurman uit Schagen al genoeg. „Ik zag iedereen brullen. Op het moment dat we het nummer maakten, hadden we dat gevoel eigenlijk al: dit gaat wat worden.”

Onder zijn artiestennaam Livid werkt de 29-jarige Stuurman mee aan het hardcore-nummer ’Inflict the pain’. In de eerste vier dagen stond de teller op honderdduizend kliks op Spotify. Op de wereldwijd goed bezochte website Hardstyle.com is er deze week geen enkel ander nummer in dit genre zo vaak aangeklikt.

Stuurman heeft onverwacht alle tijd om van dit succes te genieten. Zijn agenda stond bomvol. Op 4 april zou Stuurman eigenlijk optreden tijdens het uitverkochte hardstyle-evenement Qapital in de Ziggo Dome. Regelmatig reist hij de hele wereld over voor boekingen.

In tijden van corona brengt hij de weekenden door op de bank met zijn laptop. Tijd om zijn creativiteit dus op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld met nieuwe muziek.

Honderdduizend kliks in vier dagen; de agenda vol optredens van Ramon Stuurman uit Schagen loopt leeg, maar zijn nieuwe nummer beukt de hardcore-hitlijsten in [video]
Zo zien de weekenden van Ramon Stuurman er normaal gesproken uit: optreden op festivals voor duizenden mensen.
© Foto Electrisize

Wat hij doet is een soort rappen, maar dan bedoeld om mensen op te zwepen. De beat is bij hardstyle of hardcore, de stijlen waar hij aan meewerkt, het belangrijkst. Die beukt tijdens feesten zo hard door de speakers, dat bezoekers moeite hebben om stil te staan. Het bekende stampen kan dan beginnen. Tijdens deze drukbezochte feesten roept Stuurman wat extra opzwepende woorden door de microfoon.

Lees/zie ook: Publiek op Mexicaans muziekfestival gaat los nadat de stem van Ramon Stuurman uit Schagen heeft geklonken [video]

Het nummer ’Inflict the pain’ begint nog rustig: het gitaarwerk van Johnny Cash’ ’Hurt’ klinkt. Dit keer neemt een vrouw, Carola, de tekst van de Amerikaanse countryzanger op zich.

Als Ramon Stuurman na een minuut met zijn deel van de tekst begint, zit het tempo er al goed in. De gitaar heeft plaatsgemaakt voor een synthesizer en de muziek wordt steeds drukker. Vanaf dan begint het hardcore-gedeelte.

Dat het nummer juist nu uitkomt, terwijl er overal ter wereld feesten worden geannuleerd, is toeval. „Je plant van tevoren in op welke datum je een nummer uitbrengt. Ik ben ook niet bang dat het zijn uitwerking mist, nu mensen het amper op feesten voorbij zullen horen komen. Kijk maar naar hoe vaak het al is geluisterd. Er zijn veel fans die deze muziek ook thuis luisteren.”

Stuurman hoopt dat de feesten die nu niet doorgaan in het najaar worden ingehaald. „Ik denk dat er tegen die tijd ook heel veel muziek uit zal komen. De dj’s die nu niet kunnen draaien, zijn thuis natuurlijk volop bezig met nieuwe knallers maken”, stelt hij.

„Ik merk het ook aan mezelf: normaal gesproken ben ik na het weekend helemaal kapot. Nu zit ik vol creativiteit. Ik denk dat het wat dat betreft ook een goed moment is geweest om een nummer uit te brengen. Er is nu volop aandacht voor, omdat al die dj’s nog midden in hun maakproces zitten. Dat is misschien anders als iedereen straks tegelijk z’n nieuwe muziek uit gaat brengen.”