Premium

Afstand houden op het strand: ’Anderhalve meter graag!’

Afstand houden op het strand: ’Anderhalve meter graag!’
Op zondag veel minder bezoekers dan zaterdag op het strand van IJmuiden.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden aan Zee

Na een week van veel binnen zitten, grepen mensen dit weekend aan om even uit te waaien. Dat zorgde met name zaterdag voor drukte op de stranden, zowel op die van IJmuiden an Zee als Wijk aan Zee. Zondag een heel ander beeld: veel minder bezoekers bij de beide stranden. De waarschuwingen van het RIVM en de overheid, op zondag ging er ook een NL Alert uit, om het buitenvermaak zoveel mogelijk te laten en niet naar plekken te gaan waar veel mensen samenkomen, leken dus effect te hebben.

In tegenstelling tot de zaterdag leken mensen zondag dus gehoor te geven aan de oproepen. Wel wandelaars en fietsers op het strand, maar in veel kleinere aantallen in vergelijking met zaterdag.

Ook de parkeerplaatsen, zowel die aan de Dorpsduinen in Wijk aan Zee en in IJmuiden aan Zee aan de IJmuiderslag, tonen veel leger dan een dag eerder. Wandelaars lijken zich ook beter te houden aan de richtlijn van het afstand houden. Op de stoep voor restaurant La Maranda roept een wandelaar ’anderhalve meter afstand graag!’, als hij vindt dat een tegemoetkomende wandelaar hem op te korte afstand passeert.

Gesloten

Werden bij de stranden van Bloemendaal en Zandvoort zondag alle parkeerplaatsen gesloten en werden auto’s door de politie teruggestuurd, in IJmuiden aan Zee, Wijk aan Zee en Castricum gebeurde dat niet. Overal kon volop geparkeerd worden.

Roland Smit en zijn vrouw Tineke zijn daar blij mee, zeggen ze. ,,Wij komen uit Amsterdam en wilden eerst naar Zandvoort gaan, maar daar waren de parkeerplaatsen dus afgesloten. Nou, dan is IJmuiden een mooi alternatief. Je hebt hier een lekker ruim strand en het is vandaag ook nog gratis parkeren. Helemaal top in IJmuiden.”

Of ze zich aan de richtlijn van anderhalve meter houden? ,,Zeker weten”, zegt Smit. ,,Ik kreeg vanmorgen op mijn telefoon een sms'je van NL Alert. Over de noodzaak van die anderhalve meter. Dat komt wel even binnen, het is als persoonlijk bericht toch anders dan wanneer je het op internet leest.”

Niezen

Iets verderop komt Henk Maarssen komt met zijn scootmobiel een kijkje nemen: ,,Ik wilde er toch even uit”, zegt hij. ,,Ik heb de hele week binnen gezeten en vind het fijn om zo even onder de mensen te zijn. Ik kijk wel heel erg uit natuurlijk. Als ik iemand ergens zie niezen, rijd ik er met een grote boog omheen.”

Op het strand van Wijk aan Zee zondag hetzelfde beeld: rustig. Brigitte Maarssen loopt er met haar hondje: ,,Ik ben gisteren ook geweest”, zegt ze. ,,Toen was het vele malen drukker dan vandaag. En het mag nog steeds, toch? Ik knijp hem echt dat alles op slot gaat straks. De kans is aanwezig dat we volgende week niet meer naar het strand mogen. Dan wil ik er nu nog wel even van genieten.”

Berend Groot is met de mountainbike. ,,Het strand is lekker breed nu”, zegt hij. ,,En voor mij is het niet ingewikkeld om afstand te houden. Ik voel me dus ook niet schuldig of zo. Ik denk dat als je nu naar de supermarkt gaat, dat je dan veel meer risico loopt.”

Bij de vloedlijn is Frits Messing een stukje aan het hardlopen. Alleen. ,,Normaal doe ik dat altijd met een groepje, maar dat is niet slim meer in de huidige situatie. Maar het valt me op dat er toch nog heel veel mensen buiten zijn, ook ouderen. Ik snap dat niet, zijn de mensen nog niet bang genoeg of zo? Moeten er eerst nog veel meer slachtoffers vallen voordat men verstandig wordt?”

Stokken

Verstandig, of misschien is het meer slim, is in elk geval Chantal Meerling. Zij loopt bij de parkeerplaats aan de Dorpsduinen met haar nordic walking stokken. ,,Super handig in deze tijden”, zegt ze. ,,Als ik over de stoep loop en ik heb het gevoel dat mensen die me tegemoet komen, me te dicht naderen, dan fladder ik gewoon wat onbeholpen met de stokken heen en weer. Werkt perfect.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.