Premium

Voldoende afstand houden blijft vaak moeilijk voor mensen, ook bij de Gamma in Den Helder

Voldoende afstand houden blijft vaak moeilijk voor mensen, ook bij de Gamma in Den Helder
Bij de viskraam houden de klanten wel netjes afstand van elkaar.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Aan de oproep die bouwmarkten massaal deelden om doelgericht en alleen naar de winkel te komen, wordt ook in Den Helder weinig gehoor gegeven. Toch lijkt het er in de Noordkop aanzienlijk rustiger aan toe te gaan dan in andere gebieden.

In Alkmaar staan rijen met mensen buiten te wachten om hun aankopen te mogen doen, terwijl bewakers toezien dat er niet te veel personen tegelijkertijd binnen zijn.

„In principe hebben we nooit meer dan honderd mensen in de winkel en dat is nu ook niet het geval. Maar het is wel veel drukker dan gebruikelijk”, vertelde Danielle van Gamma. „Natuurlijk is het voor ons fijn dat het druk is, maar mensen houden niet voldoende afstand van elkaar. Als ze bekenden tegenkomen blijven ze rustig in een groepje bij elkaar staan ouwenelen. Ook komen er nog steeds hele gezinnen binnen, dat is niet de bedoeling!”

Om er toch voor te zorgen dat bezoekers voldoende afstand houden, komt er vanaf deze week een beveiliger in de winkel te staan. „Het gaat misschien heel ver, maar we kunnen niet anders. Je wordt praktisch voor rotte vis uitgemaakt als je mensen er op aanspreekt.”

Hout

De eerste dagen was er een ware run op mondkapjes en handschoenen, nu wordt er vooral hout en verf groot ingekocht. „Wij zijn bezig om het huis te schilderen. De klus moest echt gebeuren en nu hebben we er tijd voor”, vertelde Shirley. „We verwachten wel een beetje dat deze winkels straks ook moeten sluiten. Dan hebben we het maar in huis en hebben we tenminste iets te doen”, vulde partner Tim aan.

Ook Cynthia van de Vuurst vreest een lock-down. „We waren in de stad en bedachten dat we nog wat schroeven nodig hadden. Dus die hebben we maar snel gehaald voordat alles dicht gaat.”

Ook bij de andere bouwmarkten in de stad is het drukker dan normaal. Toch lijkt langzaam maar zeker bij veel Nieuwdiepers door te dringen dat afstand houden belangrijk is. De lijnen voor de kassa’s worden meestal netjes gebruikt en veel bezoekers doen een extra stapje opzij als iemand bij hetzelfde schap komt staan.

Maar dat het ook zonder lijnen en bewakers kan, bewijzen de klanten van vishandel Van Wissen waar een perfecte rij staat. „Met gezond verstand en door rustig te blijven kom je veel verder”, aldus Willem de Klein die op zijn zakje kibbeling stond te wachten.