Premium

Trainster Daniëlle van Stralen-Koeman zwaait af bij Turn Totaal Langedijk: ’Als turnster moest ik gedwongen afscheid nemen, nu kies ik er zelf voor om te stoppen’

Trainster Daniëlle van Stralen-Koeman zwaait af bij Turn Totaal Langedijk: ’Als turnster moest ik gedwongen afscheid nemen, nu kies ik er zelf voor om te stoppen’
Daniëlle Van Stralen-Koeman: ,,Als ik eerlijk ben, weet ik niet wie ik ben zonder turnen.’’
© Foto Martin de Haan
Broek op Langedijk

Een leven zonder turnen kan ze zich nog niet voorstellen. Toch zit het er voor Daniëlle van Stralen-Koeman (33) wel aan te komen. De hoofdtrainster van de vrouwenselectie van Turn Totaal Langedijk (TTL) zwaait aan het einde van het seizoen af. De wekelijkse verplichtingen van de trainingen en de wedstrijden verdwijnen uit haar agenda, maar of ze het turnen helemaal vaarwel kan zeggen betwijfelt ze.

Van Stralen weet namelijk niet beter. Ze deed altijd wel iéts met turnen. Jarenlang was ze zelf actief als topturnster, daarna ging ze aan de slag als trainster. De afgelopen tien jaar gaf ze les bij TTL. „Als turnster moest ik gedwongen afscheid nemen’’, stelt ze. ,,Nu kies ik er zelf voor om te stoppen. Destijds had ik het er al enorm moeilijk mee, maar kon ik nog op een ander vlak - als trainster - betrokken blijven in de sport. Het turnen bleef daarom bij me.’’

Noodgedwongen

Inmiddels is ze bezig aan haar laatste seizoen als trainster. Door het coronavirus staat ze voorlopig echter niet in de turnhal en heeft ze noodgedwongen via video’s contact met haar turnsters. Donderdag werd bovendien bekend dat alle wedstrijden van dit seizoen zijn afgelast. „Het is verdrietig om mijn seizoen zo af te sluiten, zonder verdere wedstrijden en wellicht zelfs zonder trainingen.”

Na dit seizoen vallen die trainingen, wedstrijden en bijkomende werkzaamheden sowieso weg voor Van Stralen. Haar leven wordt plotseling anders. „Ik ben bang dat het straks heel hard aankomt. Wat dat betreft sta ik nog even in de negeermodus. Een leven zonder turnen kan ik me gewoon niet zo goed voorstellen. Als ik eerlijk ben, weet ik niet wie ik ben zonder turnen.”

Toch weet ze ook dat afscheid nemen nu de beste beslissing is. De combinatie van haar werk als topsportbegeleider aan het OSG Willem Blaeu in Alkmaar en haar rol als hoofdcoach bij Turn Totaal Langedijk valt haar immers zwaar. „Ik werk fulltime als topsportbegeleider en vind dat ontzettend leuk, heb heel veel ambitie. Maar ik red het niet meer allebei. Ik doe heel veel bij de club, ook buiten de trainingen om. Er komt een moment waarop je moet kiezen.”

Anderhalf jaar geleden gaf ze tijdens een gesprek met TTL-voorzitter Cees Horio daarom een eerste aanzet tot haar afscheid. Uiteindelijk bleef ze nog een extra seizoen actief bij de club.„Vorige maand heb ik het verteld aan de turnsters en ouders. Dat was heel emotioneel. Normaal gesproken heb ik geen problemen met het spreken voor groepen, maar nu ging mijn hart keihard tekeer. Ik moest echt rustig worden. Het nieuws sloeg echt wel even in en er waren veel tranen. Zowel bij mij als bij de turnsters.”

Bekendmaking

Het tekent haar liefde voor de sport, voor de club. „Twee dagen voor de bekendmaking dacht ik zelfs nog: ’misschien moet ik het toch niet doen’. Maar ik wist ook: het gaat niet meer. Als ik iets doe, doe ik het voor de volle honderd procent. Turnen heeft altijd op de eerste plaats gestaan, maar langzaam maar zeker merkte ik ook dat werk en privé belangrijker werden. Nu werk ik me een slag in de rondte en is er nauwelijks tijd voor vrienden en familie. Dat moet anders.”

Afkaderen

Omdat ze zich een leven zonder turnen niet kan voorstellen, staat ze open voor kleine taken bij de club. „Dat moet ik wel voor mezelf afkaderen. Ik moet binnen de lijntjes blijven kleuren. Zodra ik er met één voet buiten kom, wil ik meer. Misschien ga ik weer meer jureren, of help ik af en toe met choreografie. Als ik mijn eigen agenda maar kan invullen.”

Net binnen