David was terminaal ziek, maar hij bleef positief. Hij dacht niet aan de dood. Nu is hij overleden, pas vijftien jaar oud. Zijn vrienden van Mavo aan Zee brengen hem een laatste saluut, vanaf de zeedijk

David was terminaal ziek, maar hij bleef positief. Hij dacht niet aan de dood. Nu is hij overleden, pas vijftien jaar oud. Zijn vrienden van Mavo aan Zee brengen hem een laatste saluut, vanaf de zeedijk
David van Tongeren (met rode broek) tussen zijn klasgenoten. De foto is september vorig jaar gemaakt.
© Archieffoto Peter van Aalst
Texel

Hij begon september vorig jaar gewoon met pianoles. Want David van Tongeren was bezig met leven, niet met doodgaan.

Aan zijn ziekte wilde de jonge Texelaar zo weinig mogelijk denken, zo vertelde hij toen in een interview in deze krant. „Ik voel me goed, dus dan denk je er niet altijd aan dat je ziek bent”, zei hij. Afgelopen dinsdag overleed David, slechts vijftien jaar oud.

Geliefd

Het nieuws van zijn overlijden kwam hard aan op Mavo aan Zee in Den Helder. David was geliefd bij zijn klasgenoten en vele anderen, vertelt zijn begeleider Ingeborg Bobeldijk. „Dit hakt er in, de mavo-familie is er eentje kwijt. Zo voelt het.”

Overlevingskans

David kreeg februari vorig jaar van de artsen te horen dat hij niet lang meer te leven had. De kanker die hij eerder had overwonnen was terug. Een zware behandeling met bestraling en chemotherapie, die slechts een theoretische overlevingskans zou bieden, weigerde hij.

Actie

Wel kreeg David in Duitsland een speciale behandeling die er voor zorgde dat de tumoren minder hard groeiden. Het leidde tot een hartverwarmende actie op Mavo aan Zee, omdat de behandeling niet vergoed werd door de ziektekostenverzekering.

De hele school zette zich in voor David. Met allerlei acties en de steun van heel veel ondernemers uit de regio, haalden de leerlingen van de mavo maar liefst achttienduizend euro op voor de behandeling van David.

Die bleef, ook toen hij de therapie volgde en twee keer per week naar Duitsland ging, zo vaak mogelijk naar school komen. Hoewel hij door zijn ziekte vrijwel blind was geworden, redde hij zich prima. En hij bleef lachen, want bij de pakken neer zitten was niks voor David.

Samen

De laatste tijd was David wat minder vaak aanwezig op de mavo. „Van het weekend hoorden we dat het echt heel slecht ging, dinsdag kwam het bericht dat hij was overleden”, vertelt Bobeldijk.

Een bericht dat de leerlingen graag met zijn allen hadden willen verwerken. Door er samen over te praten, te huilen, door elkaar te troosten. Helaas: dat zat er met de huidige coronacrisis niet in.

Halfstok

Bobeldijk: „We hebben gekeken wat we wel kunnen doen. Op school is een stiltelokaal ingericht, zodat klasgenoten die dat willen toch wat in een herinneringsboek voor David kunnen schrijven. Een voor een uiteraard. En op al onze locaties hangt de vlag halfstok.”

Lees ook:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190916_8004419/david-heeft-nog-maar-een-paar-maanden-te-leven-klasgenoten-van-mavo-aan-zee-zamelen-geld-in-voor-een-speciale-behandeling-in-duitsland

Aanstaande zaterdag brengen zijn vrienden en vriendinnen van de mavo een laatste saluut aan hun overleden schoolgenoot. Ze zullen op de zeedijk staan wanneer David voor de laatste keer met de veerboot naar de vaste wal gaat, voor zijn crematie. Anderhalve meter uit elkaar, zoals voorgeschreven vanwege het risico op coronabesmetting. „We maken een groot spandoek voor David”, zegt Bobeldijk. „Meer is op dit moment niet mogelijk helaas. Misschien dat we met zijn allen nog wat kunnen doen als deze crisis voorbij is.”

Lees ook:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191004_7130749/grote-trots-en-blijdschap-op-mavo-aan-zee-in-den-helder-actie-voor-zieke-david-levert-megabedrag-van-18-000-euro-op