Premium

Marine blijft op Amsterdamse basis die al meer dan 530 jaar in handen is van de krijgsmacht

Marine blijft op Amsterdamse basis die al meer dan 530 jaar in handen is van de krijgsmacht
Het Marine Etablissement met het Scheepvaartmuseum.
© Foto Defensie
Den Helder

En weer is een onderdeel van de mega-bezuiniging op Defensie van tien jaar geleden teruggedraaid: de Koninklijke Marine blijft in Amsterdam.

Aan die traditie van een half millennium komt dus geen roemloos einde, want zo lang de marine een officieel onderdeel van de krijgsmacht is, zijn er schepen en bemanningsleden in de hoofdstad gevestigd. Beëindiging van het Marine Etablissement op Kattenburg in Amsterdam was een onderdeel van de bezuinigingswoede onder toenmalig minister Hillen van defensie. Deze week bleek er een akkoord gesloten te zijn tussen Defensie en de gemeente Amsterdam.

(tekst gaat verder onder foto)

Marine blijft op Amsterdamse basis die al meer dan 530 jaar in handen is van de krijgsmacht
Het marineterrein en het arsenaal in de tijd van Michiel de Ruyter.
© Archieffoto

Sinds jaar en dag heeft de zeemacht een basis op de vroegere scheepswerf achter het Scheepvaartmuseum. In de tijd van Michel de Ruyter was dat enorme gebouw een maritiem arsenaal. Toen Defensie aan het begin van het vorige decennium kenbaar maakte deze locatie te willen wegbezuinigen, rook de gemeente Amsterdam direct haar kans. Er werden grootse plannen gesmeed voor woningbouw op deze centrale plek tussen IJ-tunnel en Centraal Station.

Gaandeweg werd echter aan dat plan geknabbeld. Enkele jaren geleden maakte Defensie bekend toch een deel van het terrein in handen te houden. Het is immers nodig om snel te kunnen optreden als de veiligheid van de hoofdstad bedreigd wordt.

De ’compacte kazerne’, op de noordoosthoek van het terrein blijft beschikbaar voor het dienstencentrum van Defensie voor keuringen van militairen. Ook is er plek voor een kleine post van de Marechaussee. De rest wordt een nieuwe stadswijk. Er komen 800 tot 900 nieuwe woningen en kantoorruimte. Minister Ank Bijleveld van Defensie is tevreden dat de krijgsmacht ’met een kazerne op het Marineterrein verzekerd blijft van een zichtbare aanwezigheid in de hoofdstad’.