Premium

Haarlemse in Italië verbaasd over milde maatregelen in Nederland

Salerno

Zoals in heel Italië zijn ook in Salerno, zo’n 55 kilometer ten zuiden van Napels in de regio Campania, de straten uitgestorven. Italianen mogen zich op straffe van hoge boetes alleen bij uitzondering buitenshuis vertonen. Met enige verbazing volgt de in Haarlem geboren en getogen Bianca Lap de maatregelen die in Nederland genomen worden om het coronavirus onder controle te krijgen. „Onderschat het niet”, zegt ze.

Bianca Lap woont nu 27 jaar in Italië en sinds 21 jaar in Salerno. De stad ligt honderden kilometers van de Italiaanse coronabrandhaarden in het noorden. In de regio met 5,8 miljoen inwoners zijn nu een kleine vijfhonderd besmettingen geregistreerd.

„Niets dus, op Italiaanse schaal”, zegt ze. „Toch vragen mensen hier eerder om meer maatregelen, dan om minder. Groentehandelaren bijvoorbeeld vragen zich af waarom zij niet beter beschermd worden. Nee, geklaagd over de maatregelen wordt hier eigenlijk nauwelijks.”

Ondertussen is het binnen zitten best taai. De voorjaarszon lonkt, de thermometer tikt deze week de 20 graden aan, maar de prachtige boulevard van Salerno is met hekken afgezet.

Boetes

„Je zag aanvankelijk dat mensen buiten bij elkaar gingen komen. Op pleintjes en op de boulevard. Maar dan heeft het sluiten van scholen, die hier al drie weken geleden dicht gingen, en het dichthouden van horecagelegenheden en winkels natuurlijk weinig zin. Je mag nu alleen naar buiten voor de apotheek of voor boodschappen, maar dan wel alleen naar de dichtstbijzijnde supermarkt, slager of groenteman. Als het vanwege werk niet anders kan, mag je ook de straat op. En je mag je hond uitlaten. Verder geldt: binnen blijven. Er wordt streng gecontroleerd. Op een formulier moet je aangeven waarom je buiten bent. Als je geen geldige reden hebt, kan je dat een boete van 500 tot 3.000 euro opleveren. Er zijn hier inmiddels 160 mensen gepakt voor het overtreden van deze regels.”

Haarlemse in Italië verbaasd over milde maatregelen in Nederland
De zon lonkt maar de boulevard is met hekken afgesloten.

Ook bezoek aan vrienden of familie zit er momenteel dus niet in, tenzij voor noodzakelijke verzorging. „We houden telefonisch contact. Ja, ook bij ons worden op de balkons liedjes gezongen. Dat geeft een mooi gevoel. Je ziet elkaar weer even, en weet: we zitten hier samen in. Hier aan de overkant woont een oudere mevrouw: je ziet aan haar dat die momenten haar vreselijk goed doen.”

Filters

Haar echtgenoot werkt met zijn eigen bedrijf Medical Service srl als medical supplier in de operatiekamers van de plaatselijke ziekenhuizen. De operaties zijn daar nu tot de strikt noodzakelijke beperkt, om zo veel mogelijk ruimte te geven aan coronapatiënten. Zelf werkt ze voor het bedrijf Extra Corporeal Solutions srl van haar zwager, dat apparatuur levert voor intensive cares. Dat betreft onder meer long- en hemodialyse-apparaten en toebehoren: in deze tijden van covid-19 levensbepalende technieken op de IC’s.

„Gelukkig zijn de filters op dit moment nog steeds goed te verkrijgen. Wij halen ze uit Duitsland, Zweden en ook uit China. Onze vertegenwoordigers werken nu ook zo veel mogelijk vanuit huis. Ik weet vanuit de IC’s: dit virus wil je echt niet hebben, ook als je vitaal genoeg bent om er niet aan dood te gaan. Het betreft je longen, het is heftig.”

Met verbazing kijkt ze naar ’onze’ - in haar ogen - nog altijd milde maatregelen. Ze volgt het nieuws uit Nederland dagelijks met oog op haar familie, en dan met name haar moeder, die immers op leeftijd is.

„Ik ben blij dat bij jullie nu ook de scholen en de horeca dicht zijn. De winkels zijn nog wel steeds open, begrijp ik. Ik hoorde Mark Rutte afgelopen week. Het is duidelijk dat Nederland voor een andere aanpak kiest dan Italië. Of het verstandig is… We zullen het moeten gaan zien.”

Haar twee kinderen - in brug- en eindexamenklas - zijn inmiddels gewend lessen en proefwerken thuis te krijgen. „De eerste dagen zagen ze nog een beetje als vakantie. Maar dat is wel over. We werken allemaal smart, zij ook.”

’Ik mis de ijsboer’

Het Divina Guesthouse, het vakantieverblijf dat zij en haar man naast hun dagelijkse werk in Salerno runnen, ligt volledig stil. „Ik kreeg uit Engeland net zelfs een annulering voor augustus... Gelukkig zijn we er financieel niet afhankelijk van, al lopen de kosten die we ervoor maken wel gewoon door. Het is wat het is.”

„De verwachtingen hier zijn dat het aantal besmettingen dankzij de maatregelen de komende weken gaat dalen. We houden de moed erin. Dat gaat best. Ik mis alleen mijn ijsboer, dat wel! Andrà tutto bene, is ons motto: alles komt goed.”

Haarlemse in Italië verbaasd over milde maatregelen in Nederland
Langs de boulevard van Salerno, mei 2019.
© Foto Richard Stekelenburg

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.