Alle 2000 werken van Kunstuitleen Den Helder staan online, toch cultuur opsnuiven in tijden van corona

Alle 2000 werken van Kunstuitleen Den Helder staan online, toch cultuur opsnuiven in tijden van corona
De hele collectie staat op de website, zoals hier het werk van Peter Bes. De kunstenaar werd geboren in Den Helder en woont nu in Anna Paulowna.
© Screendump website Kunstuitleen
Den Helder

De Kunstuitleen Den Helder heeft vanwege corona de deuren op Willemsoord gesloten, maar dat betekent niet dat de collectie onzichtbaar is geworden. Alle tweeduizend werken van de stichting staan op de eigen website.

Een uitkomst voor kunstliefhebbers die ondanks het sociale isolement toch cultuur willen opsnuiven en voor degenen die in het normale drukke bestaan niet aan kunst kijken toekomen.

Bij het bekijken van de collectie kan er gefilterd worden op namen van kunstenaars, maar ook op techniek of formaat van het werk. Favoriete werken kunnen op een lijstje worden gezet. Bij de Kunstuitleen is werk te koop, maar ook te huur. De ideologie achter de kunstuitlenen in het land is om zo kunst aan de wand - of op tafel - voor iedereen mogelijk te maken.

De Helderse uitleen bedient ook de kunstliefhebbers in Schagen en regio. Daartoe wordt sinds een paar jaar samengewerkt met KopGroep Bibliotheken. Die zorgt met de eigen bus voor het vervoer van de kunstwerken naar de bibliotheekvestiging in Schagen. ,,We houden ons beide bezig met cultuur en het is een vorm van kruisbestuiving. Leden van de Kunstuitleen komen zo ook in de bibliotheek terecht’’, aldus Anita Ruder van KopGroep Bibliotheken.

Leden van de Kunstuitleen kunnen via de website werken direct reserveren. Wie dat niet is, kan wel een mailtje sturen, aldus medewerkster Inge Beeftink. ,,Lid worden kan alleen aan de balie omdat we ook een legitimatiebewijs moeten zien, dat kan dus pas als we weer open zijn. Dan kan het gereserveerde werk meteen mee.’’

Er zijn diverse abonnementen, het goedkoopste is tien euro per maand. Op de website staat meer informatie.