Premium

Zaandamse verdachte van vernielingen voelt zich ’niet zo fit’ en blijft daarom weg bij de rechter

Zaandamse verdachte van vernielingen voelt zich ’niet zo fit’ en blijft daarom weg bij de rechter
Alkmaar, Zaandam

De 23-jarige Mutmuhan T. uit Zaandam is vrijdag veroordeeld tot drie weken gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk wegens twee vernielingen in Zaandam tijdens de jaarwisseling. Van het in brand steken van een auto werd hij vrijgesproken.

T. was zelf niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak bij de politierechter in Alkmaar. Hij voelde zich niet zo fit en is daarom wegens de huidige pandemie op verzoek van zijn advocaat thuis gebleven.

T. was tijdens de nieuwjaarsnacht met een vriend in Amsterdam gaan stappen. De twee kregen ruzie en zouden zelfs met elkaar op de vuist zijn gegaan. Ze gingen uit elkaar en keerden onafhankelijk van elkaar terug naar Zaandam. Wel wisselden ze diverse onvriendelijke berichten uit met elkaar.

Daarna zou de moeder van de vriend T. hebben herkend terwijl hij met een metalen staaf op de galerij van haar appartement stond te wachten. T. sloeg vervolgens de voordeur kapot. Daarna zou hij zijn vertrokken naar haar andere zoon, het raam van zijn auto hebben ingeslagen en vuurwerk naar binnen hebben gegooid.

Justitie zag alle feiten als bewezen en eiste een celstraf van 8 maanden. T.’s advocaat vroeg om vrijspraak van alle feiten. T. verklaarde tegen de politie in eerste instantie de betrokkenen helemaal niet te kennen.

Maar met forensisch onderzoek naar de auto kon niet met volledige zekerheid worden vastgesteld dat de auto bewust in brand is gestoken. Een technische oorzaak aan de binnenkant van de auto was ook niet volledig uit te sluiten. Daarnaast vond het incident plaats tijdens de nieuwjaarsnacht, dus volgens de politierechter had ook iemand anders vuurwerk de auto in kunnen gooien. Hij sprak T. daarom vrij van het zwaarste feit.

T. heeft de week onvoorwaardelijke celstraf waartoe hij is veroordeeld al in voorarrest uitgezeten.