Premium

Hof akkoord met extra onderzoek steekzaak; Beverwijker verzet zich tegen celstraf voor doodslagpoging en hennepteelt

Hof akkoord met extra onderzoek steekzaak; Beverwijker verzet zich tegen celstraf voor doodslagpoging en hennepteelt
© archieffoto
Amsterdam

De 56-jarige Beverwijker Henk K. haalde woensdagochtend opgelucht adem toen het gerechtshof in Amsterdam meer onderzoek toestond in de strafzaak waarin hij de hoofdrol speelt. K. is in hoger beroep gegaan tegen een vonnis van de rechtbank in Haarlem, die hem eind 2018 veroordeelde tot drie jaar cel voor een poging tot doodslag en jarenlang henneptelen op de zolder van zijn huis.

K. stak in 2015 een schizofrene man met een mes. De man wilde de woning van de Beverwijker niet verlaten. De verdachte was eerst zelf aangevallen door de man en gewond geraakt. De ruzie had te maken met de softdrugs. Volgens advocaat Hein Dudink gaat het om een uitzonderlijke zaak, omdat K. zelf fysiek beperkt was door een probleem met zijn arm en zijn tegenstander psychisch ziek. ,,Wat moet je dan doen als iemand je huis niet wil verlaten? Wat voor mogelijkheden heb je?’’, vroeg de raadsman zich hardop af bij het Hof.

’Noodweer’

De advocaat had noodweer aangevoerd bij de rechtbank. De Haarlemse rechters vonden in het vonnis wel dat K. zich had mogen verdedigen tegen de aanval, maar niet met een mes. De manier waarop hij zich had verdedigd, noemde de rechtbank destijds buiten proportie.

,,Achteraf gezien had ik een psychiatrisch patiënt in mijn huis, die uit zijn dak ging en me heeft geschopt en geslagen. Mijn schouder ging uit de kom toen ik tegen de muur werd aan gesmeten. Toen ik weer bij mijn positieven kwam, lag die man op de grond en hadden we beiden het mes vast’’, zei K. tegen het Hof. ,,Het was gewoon zwart voor mijn ogen geworden tijdens die aanval.’’

Het slachtoffer had steekwonden in zijn buik en in een arm. Hij werd geopereerd aan zijn buik en in zijn arm was een spier doorgesneden. Ook liep de man een posttraumatische stress-stoornis op.

Het Hof vindt het goed als het slachtoffer nogmaals wordt gehoord over wat er destijds is gebeurd in de woning van de verdachte.

’Fout geld’

De Beverwijker is ook veroordeeld voor jarenlang telen van wiet, waarvan hij zelf wietolie maakte. Hij kreeg een ontneming opgelegd van 134.184 euro. Dat geld moet hij betalen aan de Staat en heeft hij volgens de rechtbank verdiend met de wietteelt. Maar volgens K. is dat onzin en is het bedrag veel te hoog ingeschat. Hij vecht dit bedrag aan en wil dat twee getuigen gaan verklaren over zijn neveninkomsten. ,,Ik verdiende ook op andere manieren geld.’’

Wanneer de zaak inhoudelijk verder gaat bij het Hof is nog onbekend. Dat kan uiteraard pas als het nadere onderzoek klaar is.